Читать «Таємниця Золотого Будди» онлайн - страница 42

Йозеф Несвадба

Красл вийшов у сад. На небі висипали перші зорі. Ну і день був сьогодні! Зранку в Ліберці, потім у барона, в жандармерії. Але загадка й досі не вирішена. Де він є, Золотий Будда. І взагалі, що це таке? Чому застрелили Ганку? Може, він спробував вдатися до шантажу? А може, його підстерегли, коли він домовлявся з Краслом, і вбили ще до того, як він потрапив до директора, щоб усунути небажаного свідка. За все своє життя Красл жодного разу не був так близько від убивств, грабунків і багатства, як тут, у своєму рідному селі. В Празі чи у Відні й гадки не мають, які відносини тут панують. Але може саме тому вчитель і досі не відчуває справжнього страху. Все навколо нього здається до того неймовірним, до того незвичайним, що він навіть уявити не може, чим це могло б загрожувати йому особисто. У нього склалося таке враження, ніби він був лише свідком тутешніх подій, а сам не брав у них участі і був захищений проти отрути і пострілів панцирем своєї споглядальності. Але чи не припускається цієї ж помилки ціла країна? Хіба всі ті, хто читав про сваговське кровопролиття, не почували себе лише глядачами, хіба не була їхня провина саме в тому, що вони не розуміли, наскільки їх стосуються події, що мали місце тут. Хіба не мусили вони також протестувати, страйкувати і може навіть повстати, щоб помститися за пролиту кров? Але ж тоді виходить, що доктор X. не має рації, закликаючи раз у раз до миру?

— Занадто багато я роздумую, — сказав сам до себе вчитель, підійшовши тим часом до муру, де вперше застав колись Ганку. Голова в нього все ще боліла. Він оглянув ще раз сад і дворик, зазирнув у крільчатник, що правив Ганці за трамплін. Але крільчатник був порожній, чистенько вимазаний крейдою. У курнику, що стояв поряд, він тільки наполохав три курки. Заглянув і до порожньої собачої будки. Там також нічого не було.

Зайшов у садочок, пройшов довкола вуликів, відігнав рукою бджолу, якій його ніс здався, мабуть, пахучою квіткою. Красл боявся бджіл ще з дитинства, якось вони добряче його покусали. Він хутенько запалив сигару і поспішив до трьох фруктових дерев. Ніде жодного натяку на те, щоб хтось тут копав. Це був порівняно величенький сад. Щоб перекопати такий шмат землі, довелося б потрудитися. Зараз, вночі, про це й гадки не може бути. А що скажуть сусіди, коли побачать учителя, який, наче не сповна розуму, переорює весь сад? Звичайно, можна було б позичити плуга з конем. Але якщо Павлата закопав свого Будду досить глибоко, однаково ж нічого не знайдеш. Краще спочатку все докладно обміркувати. Розпитати, де саме в садку він полюбляв ходити. Чи не підходив до котрогось з дерев частіше, ніж до інших. Справді, так воно буде краще. Повіки в учителя злипалися. Не допомагала навіть сигара.

— Треба виспатись сьогодні, — мовив він собі. Навшпиньки він обійшов будиночок і обережно відімкнув ворота. На вулиці стояла карета.