Читать «Об’єкт 21» онлайн - страница 49

Віктор Сапарін

Якось увечері, коли Петрик лягав спати, мама взяла з підлоги черевики і почала їх оглядати.

— Уже й протоптав либонь, — бурчала вона, підносячи черевики до світла. — Ні, цілі! Подумати тільки… І підошва зовсім нова. Значить, умієш носити акуратно, коли захочеш.

Цього вечора мати особливо ніжно поцілувала на ніч Петрика. Але в хлопчика було невиразне відчуття, що він не зовсім заслужив похвалу.

«Звичайно, — заспокоював він себе, засинаючи, — від того, які попадуться черевики теж багато залежить. Он Марія Петрівна весь час скаржиться, що їй завжди попадаються такі туфлі, які стоптуються набік. Не можна ж усе на мене звалювати!»

Марія Петрівна жила в квартирі напроти і була відома своїм скептичним ставленням до всього на світі, крім самої себе. Щодо хлопчаків, то всіх їх, рухливих і нерухливих, вона вже давно раз і назавжди зарахувала до явищ в основному негативних.

Тому, коли Антоніна Гнатівна похвалила Петрика за те, що він акуратно носить черевики, вона не поділила материного захоплення.

— Погляньте, Маріє Петрівно! І справді чарівні, — говорила Петрикова мама. — Або ж мого Петрика підмінив хто. Хлопець носить їх, не знімаючи, майже півроку, і хоч би де протерлися.

— Нічого особливого, — відповіла Марія Петрівна, глянувши на підошву, — мікропора. Бачите, нерівна, з пухирчиками. Їй зносу немає. Тільки я таку підошву не люблю. Від мікропори ревматизм буває.

— Та що ви, адже мікропориста підошва пропускає повітря, — заперечила Петрикова мама.

— Все одно гума, — відрізала Марія Петрівна.

— Не може бути, щоб це була гума, — не згоджувалась Антоніна Гнатівна. — Легкі які! Ось візьміть У руки.

Марія Петрівна неохоче потримала в руці черевики.

— Майже невагомі, — сказала вона таким тоном, наче це була велика вада. — По-моєму, шахрайство.

— Чому ж шахрайство?

— Дуже просто. Хіба ви не знаєте, як роблять мікропору? В гуму повітряні пухирці надувають. Ну, зайвого й напустили. Через те й легкі.

Вона поставила черевики на підлогу і обтерла пальці.

Антоніна Гнатівна знала, що мікропористу підошву виготовляють зовсім інакше, але останнє слово, як завжди, лишилося за Марією Петрівною.

Минав місяць за місяцем. Черевики не зношувалися, наче й справді були чарівними. Антоніна Гнатівна стала поглядати на них уже з деяким острахом. Звичайно, вона розуміла, що професор не Мефістофель, а звичайна людина, але в його подарунку було щось неприродне. Воно полягало не тільки в незрозумілій міцності черевиків. В них було чимало дивного й у всьому іншому.

Якось Антоніна Гнатівна помітила дряпину на носку лівого черевика. Мабуть, Петрик зачепив ногою за якесь залізо, коли хлоп’ята збирали у дворі металевий брухт. А потім ця подряпина зникла. На черевику не лишилося й сліду від неї.

І як пояснити те, що Петрик ніколи не чистив черевиків, а вони завжди були як нові!

Нарешті, ці черевики, хоч вони й були виготовлені в свій час точно по нозі Петрика, і досі ніскільки не ставали тісними.

Правда, шкіряне взуття розношується. Але в тім-то й річ, що черевики мали такий вигляд, мов їх тільки-но принесли з магазина.