Читать «Об’єкт 21» онлайн - страница 47

Віктор Сапарін

… Ми вибралися з провалля по цьому «канату». Щоб він не різав рук, ми наробили з сучків сходинки-щаблі. Сказати правду, було страшнувато висіти на тонкій натягнутій ниточці, і я почував себе в цю мить не дуже впевнено.

Нижній кінець «каната» ми прив’язали до залізної берези і пізніше, вже втрьох, витягли її за допомогою блока, що теж знайшовся у запасливого ентомолога.

Моя знахідка мала для мене велике значення.

Залізна береза — рідкісне в нас дерево. Разом з тим воно дуже цінне. Його деревина може цілком замінити бакаут, який у нас не росте і з якого виготовляють підшипники для пароплавних гвинтів. Підшипники ці весь час перебувають у воді, і за мастило їм править вода. Я відшукав ще кілька залізних беріз у тому самому районі, недалеко від провалля.

Пізніше я подав проект розведення цього дерева в наших далекосхідних лісах, і мою пропозицію було прийнято.

Проте, схвалюючи цю ідею, мені сказали:

— Нехай вони ростуть, ваші берези, і чим більше їх буде, тим краще. Такий будівельний матеріал завжди стане в пригоді. Але чекати, доки вони виростуть, ми не можемо, тому поки що користуватимемося цією штукою.

Мені показали підшипники з дуже твердої і важкої деревини з такою щільністю волокон, якої я ще не зустрічав у жодного дерева.

— Не поступиться перед вашою залізною.

Виявилося, це штучна деревина! Вірніше, природна, але виготовлена особливим способом. Це були спресовані під величезним тиском шари найтоншого фанерного шпона, просоченого особливими речовинами.

І тут радянська людина по-своєму поліпшила природний матеріал…

Ентомолог того разу не знайшов свого метелика. Але він збирається в подорож по тайзі знову і запрошує з собою.

Я прийняв пропозицію ентомолога. Але цього разу спорядження в мене буде іншим. Цей «франт» дечого навчив мене.

ЧАРІВНІ ЧЕРЕВИКИ

Усе почалося з дрібниці. Петрик взував черевики, і мама побачила, що на одному з них протерлася підошва: з круглої дірки, схожої на мідний п’ятак, виглядала устілка. Такий самий «п’ятак», тільки ще трохи більший, був і на другому черевику. Петрик давно помічав, що правий черевик стоптується чомусь швидше за лівий. Тому це відкриття його анітрохи не здивувало.

Зате мама не могла перевести дух від подиву:

— Ви тільки подумайте, Іване Івановичу, — за відсутністю інших слухачів, вона звернулася до гостя сусідів. що прибув з якогось далекого міста і саме зайшов випадково на кухню. — У цього хлопчиська взуття на ногах просто горить. Ці черевики я купила місяць тому. Ви бачили коли-небудь такого хлопця?

Іван Іванович поставив на кухонний стіл чайник, який тримав у руці, і уважно подивився на Петрика.

— Хлопець як хлопець, — сказав він стримано. — Звичайний хлопець.

— Звичайний! — сплеснула руками Петрикова мама. — Та де ж ви бачили ще таких хлопців? Просто мука з ним! Не настачиш йому взуття!

— Я теж таким був, — промовив Іван Іванович примирливо. Він узяв чайник і підставив під кран. — І от, як бачите, нічого, навіть професором став… Просто він дуже рухливий.