Читать «Принц Хаосу» онлайн - страница 90

Роджер Желязни

— Але чи можна довіряти тому, що прийшло настільки дивним шляхом — майже фокусом, що змусив тебе залишити Факір, коли він намагався попередити тебе про нього, і що ти знаєш про те, як впливало кільце на твої вчинки відтоді, як виявилося у тебе на пальці?

— Спочатку — деяке порушення сприйняття, — сказав я, — але думаю, що це була просто підгонка до рівнів його функціонування. Через деякий час я повернувся до нормального стану.

— Як ти можеш бути так впевнений? Раптом він злегка промив тобі мізки.

— Я схожий на людину з промитими мізками?

— Ні. Просто я б так не довіряв предмету з настільки спірними рекомендаціями і сумнівним минулим.

— Добре, прийнято, — погодився я, все ще тримаючи руку витягнутою. — Але поки що користь переважує гіпотетичну небезпеку. Вважай мене попередженим, а я ризикну.

Люк вручив мені спікарт.

— Якби мені здалося, що він змушує тебе діяти фатальним чином, чи зіштовхує на шлях вейдрів, я б шарахнув тебе по голові і зняв цю погань.

— Спасибі на чесному слові, — сказав я, просмикуючи палець в спікарт.

Як тільки були відновлені лінії контролю, я відчув прорив енергії в мою систему почуттів.

— Якщо не впевнений, можеш витиснути трохи інформації зі своєї матусі, — сказав Люк. — Як ти припускаєш знайти Корвіна і звільнити його?

— Деякі варіанти напрошуються самі, — сказав я. — Найпростіший спосіб — техніка «ногою у двері». Ось так: я відкрив би всі канали на спікарті і увійшов би ще раз в Козирний контакт. Як тільки з'явиться будь-якого роду просвіт, я просто продавлюю його з повною силою, змітаючи будь-які заклинання, які спробують зупинити мене, і випалюю їх.

— Звучить так, ніби це може виявитися небезпечним.

— Не можу придумати способу, який був би безпечний.

— Тоді чому ти не спробував?

— Мені це прийшло в голову зовсім недавно, а часу з тих пір так і не було.

— Хоч ти і тупцюєш поруч, тобі знадобиться допомога, — сказав він. — Так що вважай — я в справі.

— Спасибі, Люк. Я…

— Тепер про королівські справи, — сказав він. — Що станеться, якщо ти просто відмовишся взяти трон? Хто в черзі наступний?

— Все трохи заплутано, коли доходить до Всевидячих, — сказав я. — Першим по праву в успадкуванні від нашого Дому слід стояти Мандору. Але він свою кандидатуру відвів давним-давно.

— Чому?

— Він стверджував, що не годиться для правління.

— Не ображайся, Мерль, але він здається єдиним з вас, хто годен для цієї роботи.

— О, без сумніву, — відгукнувся я. — Хоча в більшості Домів є хтось йому подібний. Зазвичай існує номінальний глава і ще один де-факто, хтось напоказ і хтось для плетіння інтриг. Мандору завжди подобалася закулісна атмосфера.

— Звучить так, ніби у вашому Домі таких двоє, — сказав він.

— Насправді мені це незрозуміло, — сказав я. — Я не знаю нинішнього статусу Дари в Домі її батька — Ловців-На-Живця — чи в Домі її матері — Пташенят Дракона. Але серед Всевидячих може зав'язатися потужна інтрига, якщо наступний правитель буде з їх Дому. Все ж, чим більше я дізнаюся про Мандора, тим більше лякає мене ця боротьба. Вважаю, вони з матусею скооперувалися.