Читать «Дъщерите на мрака» онлайн - страница 15

Л. Дж. Смит

- Моят пра-чичо по брак. - Аш го прекъсна с любезен тон, повдигайки единия си пръст. - Той беше Бърдок, не Редферн. И това беше преди повече от десет години.

- И след това леля ти Опал...

- Моята пра-леля Опал...

- ... изчезва напълно. Прекъсва всички връзки с Нощния Свят. Очевидно, защото тя предпочита да живее по средата на нищото с хората.

Аш го игнорира, очите му бяха насочени към южния хоризонт.

- Сигурно е хубаво да ловуваш по средата на нищото с хора. Без конкуренция. И без законите на Нощния Свят - без Старши, които да слагат лимит на жертвите ти.

- И без надзор. - Куин каза кисело. - Няма голямо значение, че е живяла тук, но тя очевидно е насърчавала сестрите ти да се присъединят към нея. Трябваше да съобщиш, когато откри, че си пишат тайно.

Аш сви рамене неудобно.

- Не беше против закона. Не знаех какво са наумили.

- Проблемът не е само в тях. - Куин каза с неговия смущаващо мек глас. - Знаеш, че има слухове за онзи твой братовчед - Джеймс Размусън. Чува се че се е влюбил в човешко момиче. Че тя е умирала и той решил да я превърне, без да поиска разрешение...

Аш стана от капака и се изправи.

- Никога не слушам слуховете. - каза той остро и нечестно. - Освен това, проблемът сега не е този, нали?

- Не. Проблемът е сестрите ти и бъркотията, в която са. И дали ти би направил необходимото, за да се справиш със ситуацията.

- Не се безпокой, Куин. Ще се справя.

- Но аз наистина се безпокоя, Аш. Не знам как успя да ме въвлечеш в това.

- Ти не се съгласи. Загуби игра на покер.

- А ти мамеше. - Куин гледаше в пространството, тъмните му очи гледаха надолу, устните му бяха като тънка линия. - Все още смятам, че трябва да кажем на Старшите. - каза той рязко. - Това е единственият начин да си осигурим наистина пълно разследване.

- Не виждам защо трябва да е толкова пълно. Те са били тук само няколко часа.

- Сестрите ти са били тук само няколко часа. Леля ти е била тук - колко време?

- Десет години?

- Какво имаш против леля ми, Куин?

- Съпругът й беше предател. Тя е предател сега, за това, че е окуражавала момичетата да избягат. И кой знае какво друго е правела през последните десет години? Кой знае на колко много хора е разказала за Нощния Свят?

Аш въздъхна, оглеждайки ноктите си.

- Може да не е казала на никого.

- А може да е казала на целия град.

- Куин. - Аш каза търпеливо, сякаш говорейки на малко дете. - Ако леля ми е нарушила законите на Нощния Свят, тя трябва да умре. Заради семейната чест.

Всяко петно върху нея оказва влияние върху мен.

- Това е едно нещо, на което мога да разчитам. - Куин каза наполовина под дъха си. - Загрижеността ти за себе си. Винаги се грижиш за Номер Едно, нали?

- Не го ли правят всички?

- Не всички са толкова безсрамни в действията си. - имаше пауза, след това Куин каза. - Ами сестрите ти?

- Какво за тях?

- Можеш ли да ги убиеш, ако е нужно?

Аш не мигна.

- Естествено. Ако е нужно. За семейната чест.

- Ако те кажат на някой за Нощния Свят...

- Те не са глупави.

- Те са невинни. Може да се подлъжат. Това става, когато живееш на остров, напълно изолиран от нормалните хора. Никога не научаваш колко коварни могат да бъдат паразитите.