Читать «Дебілка (збірник)» онлайн - страница 88

Вікторія Андрусів

Могдушка витягла з-за пазухи велику льняну хустку, наслинявила кінчик і покликала Юлішку до себе:

Юлішка, прислухавшись до заспокійливої бабиної бесіди, ще трохи коливалась, та, обернувшись на принишклий ворожий табір за спиною, що заворожено спостерігав з галявини, як охрещена ватагою «шмаркля» домовляється про щось з босорканею (а хто його знає – може й справді наворожить?), все ж підійшла впритул і довірливо підставила під бабину хустку брудне розчулене личко.

– То ти – не босорканя?.. А чом тоді ти патруєш за нами, геби ниякої роботи не маєш? – Юлішка бачила, що бабине око світиться добром і вже не боялася. І, не зважаючи на те, що щічки її стали чистими, «ге вода у кирниці», від баби не йшла – її з’їдала цікавість. – Торазу, як Юрко ногу вломив, всі казали, же то ти наворожила…

– Твій Юрко, дітино, коби мав розум, не поліз би на сухоє дерево, шо вже третій рік не родить… А я у тім саду виросла – колись він хазяйським був, доки калгоз го не забрав… А теперька й калгозу ниє – никому нич не треба… У цім саду я і Юльчу свою породила, Царство юй небесноє, – у кутиках бабиних очей стало мокро, і Юлішка здивувалася – вона ніколи не думала, що незряче око може плакати.

– А де твоя Юльча? Мене теж Юльчою звати, лем мама ня Юлішков кличе, а та босота, – кивнула у бік галявини, – шмаркльою дражнить…

– Моя Юльча пішла зі світу, як хижа погоріла… Та де там хижа – то були хороми…

– Ти мала хороми?!! – дівчисько роззявило рота від здивування, присунулося ближче до баби, загубивши залишки страху та даючи знати, що не піде нікуди, не дізнавшись історію до кінця. Навіть не помітило, як на галявині запанувала тиша – шкідників наче вітром здуло від одного здогаду, про що може домовлятися ображена «шмаркля» зі страшною босорканею.

– Ти мені, бабо, ліпше розкажи, як хижа згоріла, – Юлішка йорзала від нетерпіння, і на її сукеночці, що ледь прикривала сіднички, лишалися зеленяві сліди від присидженої трави.