Читать «Дебілка (збірник)» онлайн - страница 90

Вікторія Андрусів

– А што вни хотіли, бабо? Хижу у вас забрати, ци Юльчу малу?

– Што хотіли, Юлішко?.. І хижу забрати, і поле, і худобу – всьо у калгозне пользованіє… Але найстрашніше було другоє… Вни му доброй ім’я хтіли забрати, звинувативши за «розтлєніє неповнолітньої сироти»… Хоть кождий на селі му ся кланяв за то, же вун мене, пся бездомноє, у себе притулив… І як би я го не боронила, повторюючи десятки разів, же нико ня не «розтлівав», же було ми у ґаздівській хижі жити дубрі, і тепло, й ситно, комісар ми тандичив єдно: «Ты понимаешь, е… твою мать, что твой куркуляка – преступник и извращенец?!! Да он тобой, сиротой, бля… пользовался, еще и обрюхатил, а ты его, дура набитая, защищаешь?!!

– Бабо, а шо тото такоє – ізвращенець? – Юлішка зачаровано дослухалась до кожного слова, наче пізнавала новий, ніколи не бачений нею світ.

– Што ви дурноє говорите, бабо? У вас же була Юльча!!!

– То значить, що нас туйки теперька не двоє, а троє? – Юлішка погладила брудним рученятком землю, наче відчувала, як сумно й незатишно лежати там бідній маленькій Юльчі, погорілій і з переламаними безліч років тому ніжками… – Їй, бабо, й дотепер, мабуть, боляче…