Читать «Дебілка (збірник)» онлайн - страница 84

Вікторія Андрусів

– То ти, ци не ти, Степане?!

– Якими судьбами, хлопе?!

– Коли сь устиг приїхати, же нико тя ані не відів?..

Благо, автобус за хвилину вирушав, і водій – юркий місцевий чолов’яга, вже натиснув клавішу «відчинити двері»:

– Нічого ляси точити… Не зривайте мені рейсовий графік…

Степан, напорпавши у кишені дрібні гроші, мовчки простягнув їх водієві, а той, узрівши вчорашнього пасажира, аж витягнувся від здивування лицем:

– Чоловіче добрий!!! Тать я лем учора віз тя домів!!! Лем не кажи, же утікаш назад, на Чехи!!! Удурілисьте з тими заробітками, ци што?! Ранковим рейсом Миколу візім… Той у Московію подався, теж даякий калим глядати… Як бач, скоро порядного хлопа у селі ся не обстане…

Степана наче обухом по голові угріли… «Так он де дівся сусід!» – вигляду не подав, посунув у кінець салону, подалі від допитливих очей… Відкинувся на дерматинову спинку сидіння і заплющив очі… Ледь не тваринне задоволеня розповзлося обличчям: «Отже, паршивець капітулював без бою… От і добре… Марина ще на колінах приповзе… До біса, навіть руки на неї не підняв, як годиться за все скоєне… Таки люблю її, гадину…» Втома від нічного неспанку брала своє… І ще не встиг автобус виїхати з села на просілкову дорогу, як Степан уже тихенько сопів. Він і гадки не мав про те, що його Марина тим часом скрутилась калачиком, мов безпомічне цуценя, на ліжку, і тихенько скавулить. Десь глибоко усередині, аж попід самим серцем вона несподівано відчула у собі нове життя, яке залишив у ній Микола… Те життя чітко пульсувало у ній пружним ритмом – точно так, як коли ходила вагітною Юрасиком – настирливо наполягаючи на власному існуванні і збуджуючи материнський інстинкт. І, на диво, не було ані жалю, ані розпачу за скоєним… Навпаки, відчуття власної правоти, та незбагненний щем за незнайомою темношкірою жінкою по той бік перевалу, що залишилася з дитиною без мужа й без стріхи над головою…

…Малий Юрасик, розгублений через незрозумілі останні події, примостився поруч, гладив її по голові, перебираючи волосся, і заспокійливо повторював так, як не раз любила вона повторювати йому перед сном:

ОПТ

Все було добре, поки до хати не принесли домовину… Мар’янин батько помер несподівано й легенько – такої смерті собі бажає кожна людина. З вечора ліг спати, а вранці вже був студеним. Мар’яна жалісно підвивала, і я її не чіпав: з усіх дітей старий любив Мар’яну найбільше – насамперед тому, що саме старша донька надала йому останній прихисток, не цураючись незручностей, що незмінно несе за собою старість. І допоки вна, неабияк бануючи, гріла воду, аби старого обмити, я мчав у інший кут села, до кума Миколи, що теслював, з проханням збити для тестя парадну домовинку. Під вечір витвір Миколиних рук було занесено у двір.

Домовина й справді вийшла парадною – світленька, гладенька, з ладно припасованих одна до одної ясіньових дощок. Від неї пахло свіжим деревом, лісовим мохом, ранковою росою і ще не знати чим, і я ходив навколо, обнюхуючи і милуючись – словом, від неї пахло життям.