Читать «Таємниця Пурпурової планети» онлайн - страница 19

Леся Воронина

— Рано чи пізно його упіймає сама планета Морок. А тепер нам час прощатися. Я маю відправити космопацюків.

— Невже ти їх теж відпустиш? — вражено запитала я.

— Ні, я їх вишлю на планету Пухнастої Кицунії. На перевиховання. Гадаю, після знайомства з володаркою цієї планети у ваших хвостатих знайомих зміняться звички й поведінка.

— А хто така ця Пухнаста Кицунія? — зацікавилась я.

— О, це відома в усій Фруктовій галактиці директорка Центру з перевиховання космічних піратів. Особливо добре її перевиховання впливає на пацюків, мишей та інших космічних гризунів.

— Запа-мня-тають, пірати голохвості, як викрадати порядних котів! — пронявкав Гарбузик.

— І нам теж час додому, — тихо мовив тато. — Але ми неодмінно повернемося. Незабаром.

Люм погладив Гарбузика по рудій пухнастій спині, щось шепнув йому на вухо, а тоді потис руку мені й татові і поклав мені на долоню вже знайому вогнисту кульку.

Я взяла тата за руку, поправила рюкзак з Гарбузиком, а тоді обвела поглядом чарівний краєвид Пурпурової планети, махнула рукою смарагдовій мавпочці, і нас підхопив шалений космічний вихор.

БАНАНОЖЕРИ З ПЛАНЕТИ ХРЮМІВ

Розділ перший

у якому я знайомлюся з балакучим бананом і дізнаюся про страшну небезпеку, що нависла над усім банановим родом

Ви каталися коли-небудь на диких голкохвостах? А гралися у гру «хто впіймає скаженого кльоцика»? Ні? Тоді вам неодмінно треба побувати на планеті співочих бананів. Але спершу я розповім, як потрапила туди одного зимового вечора.

Так от, якось після школи, зробивши всі уроки, я пішла до сусіднього парку, щоб покататися на лижах. Річ у тім, що будинок наш стоїть на околиці міста і до нього впритул підходить ліс. Спершу ліс вирішили перетворити на культурний парк. Проклали доріжки, поставили лавочки і навіть зробили центральну алею з водограєм посередині.

Але все одно ліс ніяк не хотів ставати парком. І щовесни з-під кам’яних плит пробивалася густа лісова трава, замість тендітних кущів виростали ялинки, берези й дуби, а до водограю внадилися дикі качки й гуси. Поміж гілок дерев стрибали, вимахуючи пухнастими рудими хвостами, білки, і навіть полохливі зайці почувалися в нашому парку мов удома, ласуючи капустою й морквою, яку їм приносили мешканці нашого й сусідніх будинків.

І ось тепер, коли я бігла на лижах по пухкому снігу, що вперше випав цієї зими, я помітила дивні сліди. І сліди ці були зовсім не заячі. Найбільше вони скидалися на… відбиток банана. Авжеж, ніби хтось пожартував і вдавив у пухнастий легкий сніжок великий банан. Але кому це знадобилося? Що за дивні розваги?

З цікавості я пройшла на лижах за тими банановими слідами і так захопилася, що не помітила, як заглибилася в ліс. Ліхтарів тут не було, і коли б не світив яскравий місяць, я, напевно, злякалася б. Тим більше, що мій вірний кіт Гарбузик, який завжди супроводжував мене під час прогулянок, десь подівся.

Щойно я подумала про Гарбузика, як почула голосне нявчання і побачила, як мій котяра щодуху мчить за мною, задерши догори свого великого пухнастого хвоста. Я нахилилася, щоб погладити Гарбузика по спині, та кіт промчав повз мене і зник під густим гіллям великої старої ялини, вкритої снігом.