Читать «Таємниця Пурпурової планети» онлайн - страница 21

Леся Воронина

Я витягла з холодильника пакет свого улюбленого гранатового соку й, наливши його у склянку, повернулася до кімнати, щоб напоїти ним космічного прибульця.

Та, увійшовши до вітальні, побачила, що біля канапи стоїть мій тато, відомий винахідник професор Клим Чайка, і про щось жваво розмовляє з моїм новим знайомим.

— Ви що, зустрічалися раніше? — вражено запитала я, але тато лише махнув рукою і продовжував свою бесіду з бананом.

— І що, у тих хрюмів насправді такі великі ротяки? — допитувався він. — І зуби такі гострі, що ними вони можуть перегризти найтовстіші стовбури дерев? І на полювання вони виходять лише вночі? А з очей у них вилітають блискавки?

— Авжеж, — стиха відказав банан і знову дрібно затремтів.

— Ну що ж, зараз я зроблю деякі обчислення, але й без того зрозуміло, що ми маємо справу з представниками хижої цивілізації бананожерів. Цих істот було штучно створено на планеті Морок. Вони мали знищувати все живе, аби жодна краплина життєдайного соку не потрапляла на шкіру їхніх володарів — космічних пацюків. Адже для цих космічних монстрів сік — страшна отрута.

— Тату, то що ж робити? Як допомогти сердешним бананам? Адже їх просто зжеруть! — вигукнула я і зі співчуттям подивилася на кирпатого банана, який і далі щулився від холоду, забившись у куток канапи.

Я простягла бідоласі склянку соку, і варто було прибульцю з Бананової планети зробити лише ковток темно-гранатової рідини, як зуби його перестали цокотіти об край склянки, і наш гість заговорив спокійним, упевненим голосом:

— Олю, часу в нас залишилося зовсім небагато. Якщо ми зараз же не вирушимо на допомогу моїм братам, підступні хрюми заволодіють нашою планетою.

Я запитально подивилася на тата. Він на якусь мить замислився, ще раз глянув на свої підрахунки, а тоді простяг мені медальйон-оберіг.

Я вже знала про чарівні властивості цієї маленької сріблястої речі на ланцюжку. Татонатиснув на невидиму пружинку, в медальйоні відскочила кришечка, і я побачила всередині медальйона маленьку вишневу кісточку.

Одного разу я вже бачила її. Коли ми разом з ним потрапили на Пурпурову планету. Там до тата повернулися спогади дитинства, і він відновив у пам’яті свою давню мандрівку на цю загадкову планету.

Тоді тато не розповів мені, в чому ж сила цієї маленької кісточки. Сказав, що кожен новий господар має сам про це довідатися, інакше кісточка втрачає свої чудодійні властивості. І ось тепер я мала сама вирушати у небезпечну мандрівку, і моєю зброєю була лише ця вишнева кісточка. Невже тато відпустить мене? Я пильно глянула на тата, але він спокійно сказав:

— Олю, тепер усе залежить від тебе. Головне — вірити у свої сили. Я теж багато чого вмів, коли був хлопчиком. На жаль, коли люди виростають, то забувають дуже багато важливих речей.

— А як же я перенесуся на планету Співочих Бананів?

— О, це дуже просто, — озвався кирпатий банан, що досі мовчав і уважно прислухався до нашої розмови. — Але скажіть, чи не могли б і ви вирушити з нами у подорож? — Останні слова банан промовив, звертаючись до Гарбузика, і ввічливо вклонився моєму хвостатому приятелеві.