Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 94

Генрі Форд

Ніщо так не сприяло появі цієї «широти розмаху», сама вульгарність якої доводить відсутність глибини, як «визвольні» ідеї, що євреї постійно підсувають неєвреям, але якими самі ніколи не керуються. Тут нам необхідно як би зануритися у вир дійсного життя, у факти, якими вони є в дійсності. Тоді тільки для нас відкриється можливість дати відсіч всім фразам про широту розмаху і виявити чесну нетерпимість проти всього, крім правди. Вираз «широко» і «вузько» у повсякденному житті ніщо інше, як неправда. Ліберал повинен вірити і віра його повинна бути глибока і велика, щоб заслужити звання ліберала. Але звичайно він ні в що не вірить, і він на ділі зовсім не ліберал, тобто не вільнодумний. Якщо шукаєш віру, міцно обґрунтовану віру, то треба шукати її серед тих людей, яких євреї лають, називаючи їхній «вузьколобими». Єврейська пропаганда, дотримуючись Протоколів, бореться з людьми, що побудували свій життєвий лад на твердій підставі; їй потрібні люди «широкого напряму думок», що легковажно плавають на поверхні, і таким чином, діють у бажаному для таємного плану змісті. Такого роду люди, однак, самі вважають свою широту поглядів за ознаку переваги і незалежності.

Подивимося, що з цього виходить. Людина по своїй природі не може жити без віри. Протягом відомого часу вона може вірити в «широту поглядів», і під тиском суспільної думки на користь такого настрою, вірніше відсутності всякого дійсного настрою, вона може цілком віддатися цій вірі. Але вона занадто поверхнева, щоб життя, яке усе більш і більш поглиблюється, у ній могла знайти задоволення. З цієї причини людина повинна у що-небуть вірити. Доказом може служити безсумнівна релігійна сила всіх негативних світоглядів, у які вірують саме ті люди, що уявляють самі, що ні в що не вірять. Тільки деякі внутрішньо вільні і незалежні люди проникають у цю заборонену область, що має відоме відношення до єврейських важливих задумів, але це і є самі «вузьколобі». Звичайно знаходять більш зручним займатися в тих сферах, через які прокладена вторована дорога, де немає протиріч у розумінні життя і де нічого піклуватися про те, що будеш обвинувачений у «нетерпимості». Словом, люди віддають всі свої духовні сили зовнішнього життя, як то зображено в протоколах: «Для того, щоб зайняти думку й увагу невірних, їхні інтереси потрібно направити на промисловість і торгівлю».

Робиться страшно, коли дивишся навкруги і бачиш ту велику кількість людей, що присвячують усе своє життя цьому другорядному і третьорядному питанням, боязко і негативно відносячись до життєвих питань, що дійсно визначають людство, від вирішення яких залежить його доля. Саме це відхилення в матеріалістичну сторону відкриває Протоколам, а рівно і єврейським найманцям фланг для нападу. Люди з «широкими поглядами» і є в нашій сучасності саме тими, котрі проходять повз життєві питання: такого роду духовний лад дуже швидко вироджується в чисто матеріалістичну точку зору. У створеному таким шляхом, спрощеному темпі життя, і гніздяться розбрати, що так глибоко мучать світ.