Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 76

Генрі Форд

Перегортаючи протоколи в пошуках за головними місцями, де висловлюється цей погляд, ми знайдемо досить повне філософське обґрунтування мотивів людських вчинків і властивостей. Так наприклад, у першому протоколі значиться: «Потрібно твердо пам'ятати, що людей із злими інстинктами більше, ніж з гарними. Тому бажаних результатів у людському середовищі скоріше можна досягти не за допомогою академічних доказів, а шляхом навіювання страху і примусу».

«Всякий прагне до влади, кожен бажає по можливості повелівати і тільки деякі зупиняться перед тим, щоб для досягнення бажаної мети пожертвувати благом інших. Людська маса підкоряється мрячним міражам пристрастей і думок, звичкам, переказам і спонуканням почуттів, вона схильна до розпадання на безліч партій, що перешкоджає всякій вищій формі громадськості навіть і тоді, коли вона спочиває на цілком розумних підставах. Усяке рішення мас залежить від випадкової, арифметично підрахованої більшості, що завдяки своєму незнанню глибин і таємниць політичного життя приходить завжди до безглуздого рішення, що тягнуть за собою анархію. При виробленні доцільного типу дій потрібно завжди зважати ан вульгарність, нестійкість і мінливість мас… Ніколи не слід випускати з виду, що сила, яка виявляється масами, сліпа, нерозумна, безглузда і вічно схильна прислухатися до промов то правих, то лівих. У всіх випадках, коли ми вступали в неминучі для нас зносини з масами, наше торжество над ними забезпечувалося тим, що ми завжди грали на самих чуттєвих струнах людського духу, — на прагненні до вигоди, на жадібності і на ненаситних прагненнях людей до матеріальних благ. Любої, з перерахованих слабкостей людини, досить для того, щоб паралізувати його всяке благе починання і віддати його волю у владу тих, хто зуміє купити його силу».

У 5 протоколі це тонке знання людської природи знайшло собі наступне вираження: «За всіх часів як народи, так і окремі особистості приймали слово за справу: вони почували себе вдоволеними тим, що їм говорили, і рідко звертали увагу на те, чи слідувало за обіцянкою виконання. З цієї причини ми повинні влаштовувати чисто декоративні установи, що яскраво виділялися б своєю відданістю “прогресові” і кидалися б цим в очі». У 11 протоколі далі сказано: «Невірні подібні череді баранів. Вони на все закривають очі, коли ми даємо їм обіцянку повернути їм викрадену в них волю, обумовивши це поразкою ворогів миру і примиренням всіх партій між собою. Не потрібно говорити про те, як довго їм доведеться цього чекати! Навіщо винаходили ми всю цю програму і забивали викладені в ній ідеї в голови невірних, не даючи їм можливості помітити її зворотний бік, як не потім, щоб манівцями досягти того, чого неможливо було домогтися для нашої розсіяної по світлу раси прямими шляхами?»