Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 74

Генрі Форд

Правда, то там, то тут з'являлися мислителі, що зтверджували, що так звана наука не завжди є щирою наукою і що так звані економічні закони, що сповідуються як консерваторами, так і радикалами, зовсім не закони, а штучні вигадництва. Траплялося, що більш тонкий спостерігач зтверджував, що марнотратність і розбещеність зовсім не випливають із внутрішньої потреби народів, а були їм планомірно підсунуті і методично заохочувалися. Були і такі, які доводили, що велика частина того, що називається «суспільною думкою», є нічим іншим, як тільки підкупною махінацією, що не має нічого загального з щирим суспільним духовним настроєм.

Але якщо в такий спосіб то отут, то там і вдавалося знайти дороговказну нитку, то масам це залишалося невідомим, і розплутати до кінця весь клубок і підійти до першоджерела все-таки ніколи не вдавалося, у силу відсутності у прозрівших витримки у дослідженні і спільній роботі. Головна причина того, що протягом одного або двох десятиліть Протоколи склали враження на багатьох, що стояли у керма правління державних людей усього світу, полягає в тому, що в них міститься пояснення, де джерело оман і яких цілям вони служать. Протоколи є дороговказною ниткою в сучасному лабіринті. Давно пора, щоб народи були про це інформовані.

Чи будемо ми дивитися на Протоколи, як на акти, що мають доказову силу проти єврейства, чи ні, у всякому разі в них міститься повчальний матеріал про те, як маси, подібно череді баранів, кидаються то в одну, то в іншу сторону, під впливом навіювань, для них незрозумілих, і якими засобами це досягається. Можна майже з впевненістю сказати, що коли основні положення Протоколів стануть відомі широким колам населення і будуть зрозумілі народам, критика неєврейського духу, що міститься в них і в даний час повинна важатися правильною, втратить свою вірність.

У наступній главі ми розглянемо докладно ці документи і відповімо на питання, що випливають з їхнього змісту. Але перед цим мимоволі напрошується питання: чи можна припускати, що програма Протоколів буде доведена до успішного завершення?

Програма вже знаходиться на шляху успішного завершення. У багатьох головних своїх рисах вона вже перетворилася в дійсність. Але це не повинне вселяти ні занепокоєння, ні страху, тому що живим знаряддям проти неї, як у частинах вже завершених, так і в незавершених, є широка гласність. Народи повинні знати. Методи викладеного в Протоколах плану зводяться до того, щоб підтримувати в народах хвилювання, сіяти в них тривогу і будити пристрасті. Протиотрута полягає в освіті народів. Освіта ж виганяє упередження. Досягти цього корисно як для євреїв, так і для неєвреїв. Єврейські письменники часто зловживають тим, що представляють справу так, начебто забобони маються лише з однієї сторони. Протоколи повинні тепер знайти саме широке поширення серед самого єврейського народу, щоб він сам міг вжити заходів проти таких явищ, що змушують інші народи відноситися до нього з підозрою.