Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 53

Генрі Форд

Світові фінанси незаперечно знаходяться під єврейським пануванням: їхні рішення і плани є для нас законом. Але фінансова перевага якого-небудь народу ще не є достатня підстава для упередженості проти нього. Якщо цей народ розумніше і тонше, заповзятіше і витриманіше нас, якщо він, нарешті, володіє такими особливими здібностями, яких ми, як раса нижча і більш нерухома, позбавлені, то ні в кого немає права жадати від нього звіту в його поводженні. Але економічна заздрість дає лише деяке пояснення антиєврейських настроїв. Сама по собі вона недостатня для пояснення єврейського питання хоча б тому, що фінансова перевага євреїв є лише частиною всієї проблеми. Що ж стосується соціального відштовхування, то на це можна сказати, що на світі існує набагато більше неприємних неєвреїв, чим неприємних євреїв, по тій простій причині, що неєвреїв більше, ніж євреїв.

Жоден з єврейських заступників не згадує про політичну сторону питання; якщо ж вони її мимохіть стосуються, то завжди обмежують її і додають їй місцевий характер. Справа йде не про патріотизм євреїв, хоча у всіх країнах він знаходиться під великим сумнівом. Про це можна довідатися в Англії, Франції, Польщі, Росії, Румунії і навіть у нас, у Сполучених Штатах. Пишуться книги, публікуються і поширюються доповіді, видаються вмілі статистичні дані, щоб довести, що євреї виконують свої зобов'язання стосовно тієї країни, де вони живуть. Усе-таки безсумнівний той факт, що, незважаючи на всі ці старання, протилежна думка переважає і тримається завзято. Євреї, що, борючись у військах за волю, виконували свій обов'язок і при тому заради щирої любові і відданості, не могли в серцях офіцерів, солдатів і цивільного населення загладити враження, отриманого від тих євреїв, що свого обов'язку не виконували.

Але справа полягає не в цьому, коли ми говоримо про політичну сторону єврейського питання. Не важко зрозуміти, чому євреї гіршої думки про інші народи, що населяють світ, ніж самі ці народи думають про самих себе. Адже єврейська історія це історія мандр по всіх народах світу. Якщо ми глянемо на сучасне єврейство, то побачимо, що немає раси на нашій планеті, що проживала б у скількох місцях і серед скількох народів, як євреї. Вони мають більш ясне світове розуміння, ніж будь-який інший народ, тому що увесь світ є ареною їхньої діяльності. Мислення їх завжди протікає у світовому масштабі, що для інших народів, що живуть у визначених кордонах, неможливо.