Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 51

Генрі Форд

Як би то не було, ми із своєї сторони не бачимо причин, що заважали б йому ґрунтовно вивчити питання і при тому не з цікавості до новизни предмета, а для складання обґрунтованої про нього думки. У цьому, звичайно, ніхто не міг би доглянути нетерпимості. При теперішньому ж стані справи Брісбейн не має достатніх даних, щоб стати за, або проти питання. Він може тільки усунути його, як неприємне, як це інколи робили колишні рабовласники, що просто хотіли усунути супротивників рабства.

З цієї причини його недавній захист євреїв не може взагалі вважатися за такий: він скоріше схожий на підлещування для їх розташування. Очевидно, більше всього збуджує його увагу те, що він називає расовим упередженням і расовою ненавистю. Справді, людині, що при вивченні економічної проблеми ризикує впасти в таку щиросердечну неврівноваженість, краще за цю проблему не братися. Утім, прояв упередження і ненависті в такій справі залежать від самих методів дослідження і від самого дослідника, і гідне жалю, якщо вдаються до таких обмов інших у виправдання себе люди, що знаходилися протягом скількох років самі під визначеним духовним впливом. Насправді ми в праві чекати зворотного: наукове дослідження єврейського питання повинне усунути ненависть і упередження і перешкодити їм. Ми буваємо упереджені проти того, чого ми не знаємо, і ненавидимо те, чого не розуміємо. Вивчення єврейського питання повинне створити його знання і правильний погляд на нього, при тому не тільки серед неєвреїв, але і між євреями; останні мають потребу в цьому не менше, якщо не більше, ніж неєвреї. Якщо єврей прийде до того, щоб побачити відомі речі, їх зрозуміти і згідно ним зрозумілому діяти, то велика частина питання буде усунута шляхом поліпшення взаємного розуміння. Звернути увагу неєвреїв на відомі сторони єврейства є тільки частина роботи, — не менш нагальною задачею є змусити самих євреїв відкрити очі на відомі факти.

Перший успіх буде полягати в тому, щоб неєвреїв із простих захисників — і при тому захисників партійних — зробити суддями фактичної обстановки. Дослідження знайдуть, де євреї і неєвреї помиляються, і розчистить шлях знанню і мудрості, хоча і тоді для вирішення питання буде потрібно великий запас останньої.