Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 49

Генрі Форд

Брісбейн має повну можливість досліджувати це питання самостійно. Він має у своєму розпорядженні великий штат співробітників і хочеться думати, що в числі їх є і неєвреї, яких не можна купити. До його послуг готова, що охоплює весь світ, організація. Після його пригод у світі «тих, що роблять гроші», у його думках усе-таки відбулася зміна; пережите дало йому можливість прискіпливіше придивитися до визначеної групи людей і до їхньої спраги влади. Чому ж він не вважає ці питання світовою проблемою і не шукає фактів і вирішення? Задача ця гідна кожної газетної справи. Таке відношення до предмета дало би можливість Америці внести і свою частку роботи в справу вирішення цього питання. Ми повинні це зробити хоча б для того, щоб єврейське питання перестало бути пугалом, яким воно було протягом сторіч. Всі загальні слова про «любов до ближнього» не можуть замінити собою ґрунтовного дослідження, тому що від нас вимагають любові стосовно тих людей, що з неймовірною швидкістю і хитрістю прагнуть захопити над нами панування. «У чому помилка єврейства?» — Це перше питання. «У чому помилка неєврейства, що дозволяє існувати тій першій помилці?» — Це друге питання.

Як усякий неєврейський письменник, що виступає як доброзичливий захисник євреїв, Брісбейн змушений визнати наявність відомих фактів, що представляють собою частину того питання, існування якого він заперечує.

«У будь-якому великому місті кожне друге ім'я, що користується успіхом, єврейське», — пише Брісбейн. — У його рідному місті це процентне відношення ще більше.

«Євреї, що складають менше одного відсотка всього населення земної кулі, володіють 50 відсотками торговельного прибутку всього світу; цього вони досягли своєю працездатністю, заповзятливістю, розумом і працьовитістю», — пише Брісбейн.

Чи говорять що-небудь для самого Брісбейна ці дані? Чи думав він хоч раз, до чого все це веде? Чи може він зтверджувати, що цьому успіхові не сприяли речі, що людство справедливе знаходить гідними осудження? Чи задовольняє його манера використання цього ділового успіху там, де це б'є в очі? Чи може він довести, що успіх досягнутий тільки завдяки присутності зазначених ним похвальних якостей і що в ньому не брали участь якості зовсім непохвальні? Чи чув він, наприклад, щоб єврейські гроші були вкладені в неспекулятивні залізничні підприємства? Ми могли б дати Брісбейну цілий ряд тем для статей, що для нього і для його читачів були б вкрай повчальні, якби він тільки погодився доручити збирання фактичного матеріалу безпартійним людям.

Одну з таких статей можна було б озаглавити: «Євреї на Версальській Конференції». Люди, яким буде доручено збирати матеріали, повинні Встановити: які особи там найбільше виділялися? Хто найчастіше туди приїжджав і від'їжджав, і більш за все метушився по діловій частині? Кому легше за все був відкритий доступ до найважливіших осіб і комісій? Представники якої раси займали місця приватних секретарів у видатних осіб? Яка раса займала більшість місць, від яких залежав прийом у видних учасників Конференції? Яка раса більше всього намагалася перетворити Конференцію в ряд свят, балів і пишних банкетів? Хто були приватні особи, що найчастіше запрошували учасників Конференції на інтимні обіди?.