Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 40

Генрі Форд

Існує дивний відтінок антисемітизму, що займається релігією, але не у формі розглянутій нами. Є група атеїстів, що переконана, що всяка релігія є єврейський обман з метою поневолення розуму і душі людини за допомогою знесилюючого марновірства. Така думка, у вигляді її крайносщів, не може мати значення для нашого питання.

C. У яких формах проявиться антисемітизм в Америці? Якщо ж теперішній стан буде продовжуватися, чого можна з впевненістю очікувати, то яку форму приймуть антиєврейські почуття? Безсумнівно тільки те, що не форму масових переслідувань. Єдина масова дія, що тепер помічається, виходить від самих євреїв, що нападають на всяку особу або установу, що має мужність звернути суспільну увагу на єврейське питання.

1. Антисемітизм прийде в Америку за тим правилом, у силу якого всі духовні досягнення й ідеї роблять свій шлях навколо земної кулі в західному напрямку. На північ від Палестини, де євреї довше всього жили і де ще і тепер живуть у великому числі, антисемітизм ясно усвідомлений і загострився. На захід, у Німеччині, він теж прийняв ясну форму, але до революції йому бракувало сили і міцності. Ще далі на захід, у Великобританії, його можна розпізнати, але, при порівняно невеликому числі євреїв на британських островах і при їхньому тісному зв'язку з панівними класами, він є там скоріше почуттям, ніж рухом. У Сполучених Штатах він не настільки ясно проявився, але вже виявляється у формі відомого занепокоєння, у постановці гострих питань і в терті між спадкоємною американською терпимістю і неможливістю не рахуватися з голим фактом.

Тому що єврейське питання приймає в нас, в Америці, усе більш і більш гострий характер, то кожна прозорлива людина не повинна звертати ніякої уваги на невдоволення і протести з цього приводу євреїв і повинна додавати всі старання до того, щоб запобігти можливості загострення його в інших народів. Громадянським обов'язком кожного є, насамперед, скласти собі вірне уявлення про це питання і у відомій мірі зайнятися «тренуванням», тобто підготуватися до зразкового вирішенні його у формі, прийнятній для всіх країн, і при тому так, щоб вони могли користуватися нашою роботою, як матеріалом для остаточного вирішення всього питання. Домогтися цього можна лише чітким аналізом всіх тих явищ, над якими, дотепер безпомічно мучилися народи, тому що їм не вистачало ні волі, ні засобів добратися до коренів проблеми; ми повинні її розібрати, точно вивчити і піддати режимові голосного обговорення.

2. Друга причина, чому єврейське питання здобуває усе більше і більше значення в Америці, полягає у великому притоку, що почався, туди євреїв. Вже цього року (1920), цілком ймовірно, потрібно чекати прибуття сюди мільйона євреїв, таким чином, чисельність єврейського населення дійде до 4.500.000. Еміграція людей спричиняє еміграцію ідей. Дотепер жоден єврейський письменник не виклав нам наочно і вичерпно, що думають євреї про неєвреїв, які їхні таємні думки про «гоїв». Відомі вказівки по цьому предметі існують, але намагатися скласти собі на підставі цього матеріалу ясне уявлення про те, що думають євреї про неєвреїв, даремно: краще нехай це за нас зробить єврей, хоча він напевно піддався би відлученню із середовища свого народу, якби зробив це, строго дотримуючись фактичного матеріалу.