Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 41

Генрі Форд

Усі ці емігранти дивляться, мабуть, не без підстави на всіх неєвреїв, як на своїх спадкоємних ворогів, і думають, що згідно цього їм слід і виходити. Насправді ж вони зовсім не так безпомічні, як це здається. У тяжко постраждалій Польщі, де протягом війни в євреїв, як говорили, було віднято все до копійки, щодня тисячі євреїв приходять в американські консульства, щоб отримати право в'їзду. Ця обставина заслуговує на увагу. Незважаючи на свої ніби-то страждання і бідність, вони, виявляється можуть почати настільки довгу подорож. Тим часом подорожувати, у такому великому числі, особи, що належали до інших народностей, не в змозі, це можливо тільки євреям. Ми бачимо, що вони зовсім не так вже й заслуговують жалю. Їхній життєвий корабель витримав бурю в той час, коли в інших народів залишилися одні уламки. Це євреї знають і цьому радіють. Вони несуть із собою стосовно тутешньої більшості ті ж почуття, які вони плекали у своєму колишньому місці проживання. Нехай вони радісно вітають Америку, як країну, але стосовно більшості американських народів вони все-таки будуть собі на розумі. Нехай вони значаться в списках емігрантів румунами, поляками або ще ким завгодно: насправді вони тільки євреї в повному розумінні слова і такими себе покажуть. Усе це, разом взяте, не може не викликати відомих наслідків. Не можна вважати расовим забобоном, якщо ми до цього готуємося і пропонуємо американському євреєві помізкувати над цим фактом і допомогти вирішенню цієї проблеми.

Кожна ідея, що панувала в Європі, при її перенесенні в Америку піддавалася змінам. Так було з ідеями волі, правління, війни. Теж буде і з антисемітизмом. Весь цей процес у цілому знайде своє зосередження й отримає належний вирішення, якщо тільки ми самі будемо діяти розважливо і не злякаємося його. Один єврейський письменник недавно сказав: «Єврейство в наші дні, головним чином, значить американське єврейство… Усі колишні центри єврейства зруйновані війною і переведені в Америку». Таким чином, мимоволі єврейська проблема перетворилася в американську. Який же напрямок вона прийме? Багато чого залежить від того, що вдасться зробити перш, ніж вона прийме занадто жорсткі форми. Першим проявом буде, звичайно, висловлення невдоволення проти досягнутих євреями економічних успіхів, особливо проти тієї єдності, з якою вони цього домоглися. Наш народ побачить видовище народу, відособленого серед іншого народу в такому ступені, як ніколи не були мормони, і він цього не потерпить. Мормони віддалялися, а Ізраїль їде в новий Єгипет, щоб його поневолитися.

Другим вираженням антисемітизму буде, безсумнівно, почуття відчуженості і його посилення. Більшість завжди хоче бути правою, але, власне, вона не завжди діє розумно. Ця упередженість, що відкрито визнають і євреї і неєвреї, на лихо обох зацікавлених сторін може прийняти вкрай гострі форми, тому що ні сам упереджений, ні предмет його упередження не можуть володіти необхідною духовною волею, побудованій на щиросердечній рівновазі.