Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 20

Генрі Форд

Цей приклад може служити зразком єврейської спритності: заборона в одній області доставляє їм блискучий успіх в іншій. Заборонять їм торгувати новим платтям, вони будуть торгувати старим, — так у дійсності і був покладений початок правильної торгівлі старим платтям. Коли була заборонена роздрібна торгівля, євреї негайно звернулися до оптового і стали засновниками світової оптової торгівлі. Вони створили морське страхування. Свій добробут єврей зумів витягти з покидьків цивілізації. Він навчив людство витягати користь зі старих ганчірок, очищати старі пера, з користю вживати чорнильний горішок і шкіри кроликів. Особливою його любов'ю користувалася завжди хутряна торгівля, у якій у даний час він і панує. Велика кількість самих звичайних шкір, що під привабливими назвами обертаються на ринку під видом дорогоцінних хутр, зобов'язані своєю появою тільки єврейській винахідливості. Ідея «відновлення старих речей під нові» набутила широкого застосування також завдяки євреям.

Ганчірники, що у наших містах дають звістку про свою присутність звуком дудки і збирають старе залізо, пляшки, старий папір і ганчірки, є далекими продовжувачами тих євреїв, що вміли з усякого непотребу створювати цінності. Несвідомо для себе добрий Штувесант примусив євреїв зробити з Нью-Йорка головну гавань Америки. Хоча під час американської революції більшість нью-йоркських євреїв бігло у Філадельфію, усе-таки велике число тих, що бігли, при першій можливості повернулося назад. Вони, здається, інстинктивно передчували, що це місто зробиться їхнім комерційним раєм. Так воно і сталося: Нью-Йорк насправді зробився центральним пунктом єврейства. Він є місцем, де весь американський ввіз і вивіз обкладається митом, місцем, де продуктивна робота всієї Америки платить данину власникам грошей. Міська територія цілком знаходиться в єврейських руках і в списку домовласників лише зрідка можна зустріти не єврейське ім'я.

Не дивно тому, що єврейські письменники, при вигляді цього безприкладного піднесення і безперервного росту багатства і сили, натхненно проголошують, що Сполучені Штати є обітованою землею, проголошеною Пророками, а Нью-Йорк новим Єрусалимом. Деякі йдуть ще далі і називають вершини наших американських Скелястих Гір горою Сіону, і, мабуть, не без підстави, якщо взяти до уваги приналежні там євреям рудники і вугільні шахти.

У даний час йде гарячий спор із приводу проекту системи нових каналів, завдяки якій кожне значне місто, що лежить на березі великих озер, може стати морською гаванню. Тоді Нью-Йорк втратить своє значення кінцевого пункту, у який вливаються всі головні залізничні артерії. Головний мотив заперечень проти цього найвищою мірою дотепного економічного поліпшення полягає в тому, що велика кількість багатств Нью-Йорка не є реальними цінностями, а являє собою мнимі цінності, для підтримки яких у ціні необхідно, щоб Нью-Йорк залишався тим, що він є, — тобто нинішнім Нью-Йорком. Якби Нью-Йорк повернувся в звичайне портове місто і перестав бути містом, де сидять і збирають данину всі великі грошові стригуни, то багато єврейських багатств зникло б. А багатства ці до війни були надзвичайними. Статистики навряд чи наважаться зробити, як великі вони в цілому в теперішній час.