Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 19

Генрі Форд

Історія євреїв в Америці починається з Христофора Колумба. 2-го серпня 1492 року більш 300.000 євреїв були вигнані з Іспанії; з цього моменту пануюче положення Іспанії почало падати. Наступного дня Колумб вийшов у відкрите море; його супроводжувало значне число євреїв. Вони не були біженцями, тому що задуми відважного мореплавця вже за довго перед тим звернули на себе увагу євреїв. Колумб розповідає сам, що він багато обертався серед євреїв. Перший лист, у якому він описував свої відкриття, було адресовано євреєві. І, дійсно, передбачувана подіями подорож, що збагатила людство знайомством із благами другої половини земної кулі, зробилася можливою тільки завдяки євреям. Красива історія що подорож ця фінансувалася шляхом застави коштовностей королеви Ізабелли, зблякла при світлі тверезого дослідження. При іспанському дворі користувалися впливом троє «маранів» або таємних євреїв: Луїс де Сантагель, видатний купець з Валенції й орендар королівських податків, королівський скарбник Габриэль Санхец і друг обох, королівський камергер Жуан Кабреро. Вони розписували королеві Ізабеллі жалюгідний стан королівського казначейства і невпинно займали її уяву блискучою картиною можливого відкриття Колумбом надзвичайних багатств Індії. Під впливом їхніх розповідей королева, нарешті, запропонувала віддати свої коштовності в заставу для отримання засобів на спорядження експедиції. Але Сантагель просив дозволити йому самому дати на це гроші: 170.00 дукатів, приблизно 20.000 доларів, що складе на нинішні гроші 160.000 доларів. Імовірно, позичка по тим часам навіть перевищувала витрати по експедиції.

Разом з Колумбом відправилися в шлях щонайменше п'ять євреїв: Луїс де Торрес як перекладач, Марко як фельдшер, Берналь як лікар, Алонзо де ла Калле і Габриэль Санхец. Астрономічні інструменти і морські карти були дані теж євреями. Луїс де Торрес першим висадився на берег і першим відкрив вживання тютюну; він оселився на Кубі і його можна назвати батьком пануючого єврейського впливу в сучасній тютюновій торгівлі.

Покровителі Колумба, Луїс де Сантагель і Габриэль Санхец отримали за свою участь у справі великі переваги; сам же Колумб зробився жертвою підступу корабельного лікаря Берналя і був заключений у в'язницю, перетерпівши багато несправедливостей.

Із самого початку євреї дивилися на Америку, як на область багатообіцяючу, і їхнє переселення в Південну Америку, особливо в Бразилію, вже незабаром прийняло великі розміри. Внаслідок збройної участі, що вони прийняли в суперечці між бразильцями і голландцями, бразильські євреї рахували більш розсудливим виїхати з Бразилії і направилися в голландську колонію, розташовану на місці нинішнього Нью-Йорка. Пітеру Штувесант, голландському губернаторові, не дуже посміхалося поселення євреїв серед підлеглих йому колоністів, тому він зажадав їхнього відплиття. Очевидно, євреї заздалегідь вжили заходів до того, щоб їхній приїзд, хоча б і не дуже охоче, все ж був дозволений. Коли висадження намагалися не допустити, директори Голландської Торговельної Компанії мотивом до допущення євреїв у колонію приводили ту обставину, що євреї беруть участь у Торговельній Компанії великими грошовими внесками. Проте євреям було заборонено займати суспільні посади і займатися роздрібною торгівлею. Наслідком цієї міри стало те, що євреї зайнялися чисто експортною торгівлею, в якій за незначний час стали монополістами, завдяки своїм зв'язкам з Європою.