Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 142

Генрі Форд

Вільям В. Уэлч (Welch), чиновник національного міського банку, що був у Росії, показав: «У Росії всім відомо, що три чверті більшовицьких вождів євреї… Були між ними деякі, не багато, корінних росіян: під корінними росіянами я розумію дійсних росіян, а не євреїв».

Роджерс Е. Сіммонс (Simmons), торговельний експерт торговельного департаменту Сполучених Штатів, показав те ж саме. Те ж показав і високопоставлений анонімний свідок, ім'я якого, з дозволу комісії Сенату, не було занесено в протокол.

Британська Біла Книга «Росія», № 1, з питання про єврейський характер більшовизму говорить: «Зведення повідомлень про російський більшовизм, передане Парламентові Його Величності в квітні 1919 року, містить у собі безліч подібних доказів з різних джерел, всі від очевидців».

У досить поважному журналі «Азія», лютий-березень 1920 року, мається стаття, в якій, серед інших важливих повідомлень, ми читаємо: «У всіх більшовицьких установах начальством є євреї. Помічник комісара з початкової освіти Грюнберг ледь говорить російською мовою. Євреї скрізь діють успішно і досягають своєї мети. Вони вміють домогтися повного собі підпорядкування і тримати в ньому людей. Але вони зарозумілі і презирливі, і це збуджує народ проти них… В даний час серед євреїв спостерігається велика релігійна наснага, вони вірять, що наближається час панування обраного народу на землі. Вони тісно сплели в одне ціле іудаїзм і світову революцію. Вони бачать у поширенні революції виконання слів писання: «Якщо я і покладу кінець всім народам, між якими я тебе розсіяв, Ізраїль, то тобі кінця не покладу».

Сама єврейська думка про більшовизм сильно завагалася. Спочатку євреї його вітали захоплено. У первісний час нового режиму нічого не ховалося в змісті участі в ньому єврейства. Влаштовувалися публічні збора, співбесіди, друкувалися окремі статті, в яких можна було знайти безліч відповідаючих правді цінних зведень. У той час ще не намагалися ховати імен.

Потім наступив час, коли жах охопив все людство перед тим, що робилося в Росії, і на одну мить мовчання запанувало в іудейському стані. Потім час від часу стали з'являтися спростування, змінювані потоком прославлянь. Останній напрямок продовжує ще триматися всередині самого єврейства, але зі сторони, зверненої до неєвреїв, справа представляється в сумному для євреїв виді і йдуть розмови про «переслідування євреїв». Ми особисто готові до того, що в один прекрасний день більшовизму дадуть назву — «гоніння на євреїв».

У «Американському Євреї», від 10 вересня 1920 року, з'явилася стаття, у якій у сучасному занепокоєнні і хвилюванні світу не тільки визнається і підрозумівається участь євреїв, але воно і виправдується, причому це виправдання, дивним чином, ставиться в зв'язок з Нагірною проповіддю. Автор статті говорить, що «євреї створили організований капіталізм, разом з його діючим знаряддям, банківською системою». Серед численних єврейських спроб заперечувати цей економічний факт таке визнання робить сприятливе враження.