Читать «Фіолетова загибель» онлайн - страница 116

Володимир Миколайович Владко

Знайомий, до болю знайомий і лагідний голос Джеймса Марчі тихо-тихо промовив знадвору:

— Не бійтеся, Меджі. Це я.

— Ви, Джеймс? Але… — ледве чутно пролепетала вона.

Полотнище палатки розсунулось, і в світлі місяця Меджі побачила Джеймса. Він стояв перед нею такий самий, як вона бачила його ввечері під час тієї прогулянки в лісі: у спортивних штанях, на яких не лишалося й натяку на благопристойно запрасовану складку, в білій сорочці з відкинутим коміром і закачаними рукавами. Кругле обличчя обрамляла невеличка борідка, окуляри без оправи закривали його добрі блакитні очі, що дивилися на неї привітним, співчутливим поглядом. Так, це був Джеймс Марчі, і вона бачила його так ясно і чітко, що здавалось, палатку залило яскраве місячне світло.

— Не бійтесь, Меджі, це я, — знову почула вона голос Джеймса Марчі. Цей голос долинав до неї немов м’який шелест. Вона розуміла слова Джеймса, хоч це було й дуже дивно, але їй здавалося, що ніхто, крім неї, не почув би їх, такий тихий був той голос. І Меджі зовсім це боялася, вона відчувала незрозумілу радість, наче до неї підійшла рідна й близька людина, з якою нічого не страшно.

— Я не боюся, Джеймс, — сказала вона, як їй здалося, голосно. — Але я не розумію, чому стало так світло в палатці, чому я бачу вас немов удень?

— Яке це має значення, Меджі, — прошелестів біля неї голос Джеймса-Коротуна, зовсім так, як бувало, коли він їй щось пояснював. — Припустімо, що зійшов місяць. І стало світло. Та хіба ж про це ви хотіли спитати мене? — з легким докором сказав він.

— Звичайно, ні, — відразу погодилася Меджі. — Скажіть, чому Фред був такий несправедливий? Ви ж знаєте, у чому він мене обвинувачував?

— Знаю, Меджі. Я все тепер знаю. І мені дуже прикро, що Фред дозволив собі незаслужено обвинуватити вас. Він поганий, Меджі. Можливо, він навіть і не винний у цьому: його зіпсувало життя і дівчата, до яких він звик легковажно ставитися.

Меджі задумливо глянула на Джеймса: мабуть, це й справді так, погодилася вона.

— А ви, Джеймс, адже ви не такий? — спитала вона потім. — Я знаю, я прочитала ваші листи. Клайд дав їх мені, Це нічого?

— Певна річ, нічого, — кивком голови ствердив Джеймс Марчі. — Я написав у них те, що дуже хотів вам сказати, але не міг… не вмів. Це добре, що ви їх прочитали. Так краще, бо інакше ви й не дізналися б, як я кохав вас, Меджі!

— А як же бути з вашою космічною плісенню, Джеймс? — згадала вона. — Фред хоче продати її. Для війни. А Клайд не хоче. І я теж.

Джеймс Марчі ледве помітно всміхнувся:

— Найголовніше, Меджі, що ви й Клайд проти цього. І перешкодите йому зробити злочин. А все інше не важливо. Головне, бути людиною, для якої гроші не найдорожче в житті. Гроші, звичайно, потрібні, але не в першу чергу. А для Фреда гроші насамперед. Заради них він ладен робити все що завгодно. Навіть убивати.

Він на мить замовк. Меджі слухала його тихі слова, що западали в душу, і їй здавалося, наче Джеймс говорить те ж саме, що вона передумала за цей час сама, тільки що не змогла б висловити так ясно. Їй ставало легше, немов серце звільнилося від важкого тягаря, і гіркі сумніви, які мучили її, відійшли геть, лишаючи місце бажаному, приємному спокою.