Читать «Злий» онлайн - страница 98

Леопольд Тирманд

Раптом юнакові спало на думку, що Бурас кружляє і петляє навмисне: вони пробиралися крізь вузькі коридори неіснуючих вже десять років осель, вилазили на площадки порослих травою і пліснявою сходів і знов спускалися з них у чорні ями, пролазили крізь вікна, за якими не було нічого, пробиралися крізь закапелки, де колись містилися ванни. Схоже було, що все це призначене спеціально для того, щоб залякати новачка. Але юнак з барвистим метеликом не був новачком. Колись, багато років тому, він добре знав прірви й лабіринти варшавських руїн і вмів рухатися в цих вирах, мов спритна, невловима щука. Отож Бурас про себе дивувався, що не чує позаду прискореного подиху, який свідчив би про втому або щонайменше про хвилювання. Незабаром він зупинився.

— Ну, дивися, пане, ми вже заходимо… — В цих словах забриніло щось схоже на визнання — мовляв, оцей фраєр позаду — це хтось рівний йому, свій, якого він, Бурас, тільки в першу хвилину не розпізнав.

Вони почали вилазити на височезний насип із старої цегли, скріпленої глиною. Звідси чотири залізні балки, які утворювали щось на зразок моста, вели просто на другий поверх зруйнованого пожежею флігеля. Бурас і Куба пройшли по балках і несподівано опинилися у широкій чорній штольні з обсмаленої цегли із стрімкими, на вигляд неприступними стінами. Це було все, що залишилося від шестиповерхового будинку, який колись стояв на цьому місці. Вздовж стін тягнувся широкий дощаний поміст. Посуваючись по ньому в півмороці, Бурас і Куба кінець кінцем натрапили на пробитий в стіні отвір, який виходив просто на фантастичну східцеву клітку, що починалася з другого поверху. Тут уцілілді навіть поручні, але під приступкою, на яку юнак поставив ногу, зяяла чорна прірва. Це було найнебезпечніше місце переправи, і юнак, окинувши його оком знавця, мимоволі затремтів. Вони піднялися ще на два поверхи вгору. Нарешті Бурас штовхнув старі розбиті двері. В темному смердючому коридорчику чути було голоси й поблискував блідий вогник гасової лампочки. Бурас зник за поворотом коридора, потім повернувся і мовчки відчинив вихідні двері; слідом за ним з'явилася якась величезна, неймовірно плечиста тінь з піднятим коміром плаща. Тінь кинула в напрямі світла: —Пам'ятай, Морице, щоб ти не спізнився! — і вийшла слідом за Бурасом.