Читать «Злий» онлайн - страница 100

Леопольд Тирманд

Мориц, запалив цигарку. Рука його тремтіла. Він раптом побачив перед собою найбільш карколомний з життєвих віражів, за яким могла стелитися чудова асфальтована дорога спокійного існування. «Повістка в суд… — подумав він, — треба піти, може, все ще владнається. Не знаю навіть, за що мене тягнуть… А може, якась дрібничка? Скільки їх було, цих протоколів…»

— Це щось нове, — обізвався він за хвилину, злегка захриплим голосом. — Яка послуга тобі потрібна, Кубо?

Кубусь пішов у кімнатку з ящиками та гасовою лампочкою. Вийняв цигарку з пальців Морица й прикурив. Сів на ящик, зручно спершись спиною об стінку, і глибоко затягнувся.

— Важка справа, — серйозно відповів він. — Я хочу, щоб ти зробив мені одну важку справу, Морице.

— Кажи, — обізвався Мориц, підозріливо дивлячись на нього.

— Бачиш… Як би це тобі сказати… Це не легко…

— Знаю вже, — гостро кинув Мориц. — Нічого з цього не вийде.

— Ні! — Куба енергійно вдарив себе в груди. — Ні, Морице, хіба ти не знаєш мене? Я не цього хочу від тебе, ти ж мусиш і сам знати. Стільки років, стільки років… я й сам… подумай…

— Поки що, — відповів Мориц твердо, — ти — по той бік. Може, завтра я теж там буду, але сьогодні ще ні. Сьогодні ти по той бік, а я ні. Пам'ятай!

Він сперся плечем об мур, в позі ного була нерішучість. Кубусь всміхнувся глузливо, але нещиро. Щирий усміх був не легкою справою в цих умовах.

— Навіщо ця мова, Морице, навіщо ці жести? Ти ж знаєш добре, що я не буду лягавим і ніколи не вимагатиму, щоб ти теж став лягавим і когось продав. Я вважаю, що ви — негідники і радітиму, як вас усіх заметуть, але сам до цього рук прикладати не буду. Ти маєш до мене справу, я маю до тебе справу, от що… Ти можеш від мене дістати шанс на порятунок, а я — від тебе щось таке, що мені в цю хвилину дуже потрібне. Тільки в такий спосіб ми можемо розмовляти один з одним.

— Чого ти хочеш? — байдуже спитав Мориц. Ледве чутна втома забриніла в цих словах.

— Хочу знати… Повинен знати, — повторив Куба з притиском, — що у вас діється останнім часом? Хто, наприклад, розігнав банду Ірися? Хто обробив бражку з твого племені протягом останніх тижнів? І тебе, Морице, теж… — додав він, дивлячись на нього спідлоба.

Якусь хвилину панувало мовчання.

— Я знаю таких, — повільно відповів нарешті Мориц, — які заплатили б стільки, скільки твій редактор заробляє за цілий рік, аби тільки знати це…

Кирпатий ніс Куби ще більш задерся, ніби винюхуючи щось у повітрі, ніздрі його затремтіли. Це вже було щось! Він устав з ящика і, клацнувши пальцями, жбурнув цигарку далеко від себе.

— Отож то й є, — обізвався він, підходячи до Морица й хапаючи його за рукав. — Я теж хочу знати це, пане Мехцінський. Не для того, щоб лягавити, — ви, пане Мехцінський, повинні були догадатися про це з самого початку, — а для того, щоб знати. Бо я, пане Мехцінський, — журналіст. Журналіст повинен знати, так само, як люди повинні дихати…