Читать «Злий» онлайн - страница 199

Леопольд Тирманд

— Дякую, — сказала Марта, — мені дуже прикро, що… — їй здався кумедним цей, схожий на мумію, чолов'яга з виглядом героя довоєнних кримінальних романів.

— Відчиняй, — перебив фамільярно Метеор, відчувши, що справи повертають на добре.

Вільга зняв фартух і повісив його на вішалці.

— Пробачте мені, пані, — сказав Вільга, але я не приготувався до такого чарівного візиту.

«Звідки в нього ця галантність? — здивувався Метеор, бо такого тону ще ніколи не чув у Вільги. — Що з ним трапилось?»

— Це ви мені пробачте, — мовила Марта, — а також і директору Хацяку. Ми несподівано завітали, бажаючи поздоровити вас із днем іменин, а виявляється, ви не відзначаєте цього дня. — Останні слова вона промовила Метеорові тоном гіркого докору.

— Що ви, — люб'язно заспокоїв її Вільга, — такий урочистий момент. Дуже прошу… — Він відгорнув червону портьєру і відімкнув надійно замкнені двері. Вели вони до невеличкого передпокою з багатьма вішалками з оленячих рогів; з передпокою був хід до просторого, гарно вмебльованого приміщення. Меблі були надзвичайно хорошого гатунку: темний буфет у стилі «Шіппендаль», великий чудовий секретер з рожевого дерева, диванчик «ампір» і важкі шкіряні крісла; на стінах висіли чудові полотна митців польської школи баталістів з незмінним мотивом: улан на коні, що бере глек з рук гарненької сільської дівчини або ж хвацько осипає її поцілунками. Між картинами виднілися кольорові реклами великих автомобільних фірм — «Альфа-Ромео», «Гіспано-Суіза», «Ролл-Ройс». Характерно, що в цій кімнаті зовсім не було вікон, лише замкнені двері в одній стіні.

— Сідайте, будь ласка, — звернувся Вільга до Марти, виймаючи з буфета піднос з напоями. — Що вам більше подобається? — галантно запитав він, — біле вино, м'ятний лікер з содовою водою чи апельсиновий сік з краплею вермуту?

— Тут зовсім не душно, хоча й нема вікон, — досить наївно зауважила Марта, з цікавістю оглядаючись навколо.

— Вміло проведена кліматизація, — скупо посміхнувся Вільга. — Директоре, — з неприхованою зневагою звернувся він до Метеора, — залишимо пані на хвилинку. Я попрошу вас на кілька слів. Он журнали. — Вільга показав Марті на кипу закордонних журналів з автомобільної справи, що лежали розкидані по секретеру, і вийшов з Метеором у контору.

— Що таке? — несподівано спитав Метеор.

— Давай гроші, — сказав Вільга. — Пацюк поїде до «Делікатесів», привезе ковбас, сардинок, фруктів, кексу, приготуємо якусь закуску. Хмільне в мене є.

Метеор витяг, вагаючись, двісті злотих.

— Більш нема… — почав він невпевнено, — підкинь щось, Алюсю, я сьогодні чистий…

— Ах ти жебрак, — холодно процідив Вільга, — давай п'ятсот злотих. Ти ж нафарширований грішми до самого носа. Горілки не п'єш, ще й жінки тобі доплачують. А як трапиться така, що треба викласти щось на стіл, то огинаєшся, вошивцю?

Метеор простяг ще триста злотих, лице в нього перекосилося від болю.

— Ані гроша більше, — простогнав він.

— Ти! Як тебе звати, бо я забув?

— Хацяк, — сказав Метеор, — директор Хацяк. Може, це надто скромне прізвище? — раптом насупився він, — може, треба було назватись Героєвським? Альфонсом Героєвським? Дуже гарне прізвище. З солідної родини, відразу видно.