Читать «Злий» онлайн - страница 187

Леопольд Тирманд

Калодонт остаточно розгубився. Цей лагідний, немолодий пан з приязним голосом розмовляв з ним, ніби вчитель з учнем, про якого все знає.

Ясно було, що тепер йому вже не залишається нічого, крім одвертості або цілковитого мовчання. Калодонт обрав друге.

— Дякую, — буркнув він шорстко і надувся, мов старий пугач; вирішив не казати більше ні слова. Кожне слово здавалося йому зрадливою пасткою.

— Прошу, — лагідно промовив пан у котелку. — Я ще хотів сказати вам, пане, що був свідком події на Східному вокзалі. Знаю добре, що ЗЛИЙ не вбивав Мехцінського.

«Я теж знаю!» хотів гукнути Калодонт, але вчасно прикусив язика. Ці слова означали б цілковиту капітуляцію.

— Чому ж ви мовчите, пане Юліуше? — спитав пан у котелку, всміхаючись трохи смутно. — Ви ж, мабуть, не маєте сумніву, що перед вами друг. І спільник.

«Не маю сумніву!» хотів гукнути Калодонт, але швидко дійшов висновку, що вірить у це, не маючи найменшого уявлення, чому саме.

— Це все, — зітхнув пан у котелку після довгого мовчання і покликав офіціантку, що саме проходила мимо:

— Я б хотів заплатити, якщо можна.

Калодонт тарабанив пальцями по столі. Він почував себе якось безглуздо. Раптом він глянув спідлоба на свого співрозмовника й наважився:

— Добре. Я повідомлю. Скажу про все, де треба…

Він відразу ж відчув незручність цих слів.

Пан у котелку посміхнувся.

— Дякую, — промовив він тепло, щиро. — Це значить, що все в порядку, правда ж? Ага… — додав він. — Мало не забув… Чи є у вас, пане, ще хоч один тюбик?

Подив, переляк, розгубленість, гордість, задоволення і ще багато інших різноманітних почуттів, з'єднавшись, відбилися на обличчі Калодонта, мов на обличчі перевтомленого мімічного актора, який переплутав усі ролі. З цього хаосу його вивів звук власного голосу, що вимовляв одне тільки слово: «Маю».

І зараз же його охопив розпач. «Все загинуло! — подумав розгублено. — Все пропало! Тепер він тримає мене в руках».

— Чудово! Юліуше Калодонте, — додав урочисто його співрозмовник, — мені, мабуть, не треба вас запевняти, що з цієї хвилини я став оборонцем вашої святої таємниці… — Він зробив такий жест, наче хотів підвестися з-за столика.

— Зараз… — шепнув тремтячим голосом Калодонт, хапаючи його за руку. — Зараз… коли вже все сказано, ви повинні дати мені деякі пояснення. Звідки ви, пане, довідалися, що моє прізвище — Квятек?

Пан у котелку взяв долоню Калодонта, наче намагаючись його потішити.

— Справа чистісінького випадку, — відповів він тихо й ніжно. — Я завжди читаю хроніку в газетах, де сповіщають про зміну прізвищ. Отак собі, просто з невинної цікавості. Мене завжди цікавило, чому громадянин на прізвище Баран змінює, приміром, своє прізвище на Барановський. Я страшенно люблю розв'язувати такі загадки. Колись, багато років тому, зараз же після війни, мою увагу привернуло досить оригінальне повідомлення. Пан Юліуш Квятек змінював прізвище на Юліуш Калодонт. Цікаво, правда ж, особливо для людини допитливої, бо я… — тут голос пана у котелку зазвучав покірним каяттям, — не можу позбутися прикрого щеміння допитливості! Я подумав: щось та криється за цим! Потім пригадав собі, що під час окупації багато говорили про якогось мужнього чоловіка, котрий фабрикував кишенькові бомби в тюбиках від зубної пасти марки «Калодонт». От я й подумав, що він, мабуть, дуже полюбив свій псевдонім з отих славних днів, овіяних димом вибухів і запахом пороху, і звик до нього так, що вирішив навіть зректися свого чудового, родинного прізвища Квятек…