Читать «Злий» онлайн - страница 186

Леопольд Тирманд

Юліуша Калодонта охопило дивне почуття, наче йому тось накладав гору його улюбленого шоколаду з горіхами. І знов незрозуміла симпатія до несподіваного знайомого прокралася в душу.

«Ну, ну, — подумав він. — Оце так підлестив… Зрештою, що тут багато говорити: люди можуть помилятися… кінець кінцем, я здатний до великих дій, і мені можна приписати великі речі»… Та водночас Калодонт відчув, як у ньому зростає пекельна хитрість.

— Ні, — відповів він липким, наче меляс, тоном, яким, на його думку, завжди розмовляв Талейран під час переговорів. — Ви силкуєтесь збити мене з пантелику. Але я знаю, чому… Стара пісня: хапай злодія! Це ви, пане, ЗЛИЙ!

Пан у котелку всміхнувся з поблажливою вдячністю.

— Дякую за комплімент, — уклонився він. — Думаю, проте, що досить глянути на мене, аби втратити всякі ілюзії на цю тему. Ви надто раптово помчали галопом, пане Юліуше.

Калодонт вперто надув губи.

— Ну, і що з того, що ви, пане, хирляк? Не мускули вирішують, коли є щось у кишені. Ви ж не олівцем тероризуєте шоферів, ні?

Пан у котелку всміхнувся трохи меланхолійно.

— Ах, от ви про що! Це був жарт… І ви на цій підставі?.. Ні, ні, пане Юліуше, може, краще поговоримо про брильянти?.. Що ви думаєте про той брильянт, який я бачив у віконечку вашого кіоска, на руці, що подавала мені пачку «Моряків» минулої п'ятниці о четвертій годині сімнадцять хвилин опівдні? Цей брильянт звідки — з Бразілії чи з Уралу, з Індії чи з Кімберлея? І як він шліфований — алмазною гранню, розеткою чи може ще якось?

Юліуш Калодонт похилив голову, приголомшений такою обізнаністю. Цього руху було досить. Пан у котелку негайно ж кинувся вперед, почувши свіжий слід.

— Ви, пане, знаєте, хто такий ЗЛИЙ, — шепнув він, нахиляючись над столиком, — а я повинен з ним поговорити.

«Через мій труп! — подумав з розпачем Калодонт. — Все одно, не скажу нічого! Може мене знеславити, зганьбити, але від мене не довідається нічого!»

Він підняв свої чисті блакитні очі, готовий на все. Але замість розлючених очей переслідувача побачив перед собою погляд, повний теплої симпатії, забарвлений, правда, легким гумором, але приязний і щирий.

— Пане Юліуше, — спитав співбесідник лагідно, — навіщо ці суперечки? Я ж прийшов сюди віддати вам те, що ви загубили… — кажучи це, співбесідник Калодонта витяг з кишені потертий старий гаманець.

Калодонт схопив свій гаманець, відкрив був його, але вчасно стримався.

«Може, це все-таки ворог? — подумав він. — А може, й звичайний шантажист, але не годиться отак при ньому…»

— Прошу перевірити, чи все в порядку й на місці, — запропонував пан у котелку, явно розуміючи думки Калодонта, і той відчув, що рум'янець сорому заливає його лице, аж до коріння сивого волосся.

— Я не тому… — пробелькотів він. — Тільки… знаєте, пане? Там посвідки, документи…

— Знаю, знаю. Сам перевіряв. Паспорт, дозвіл на комісійний продаж газет з відділу роздрібної торгівлі газетами, посвідка про нагороду хрестом Грюнвальда першого ступеня і двісті чотирнадцять злотих готівкою. Так, так, усе є, усе на місці.