Читать «Злий» онлайн - страница 180

Леопольд Тирманд

«Чудовий вигляд, — не міг не подумати в цю хвилину репортер Вірус. — Ну й дядько… Хто це такий?»

— Колего, — промовив чоловік у плащі напруженим злим голосом, — колись один із моїх друзів питав тебе, звідки ти знаєш про смерть Мехцінського. Ти йому збрехав. Ти не знав ніякого Сюпки, не їздив до Аніна, до дівчини Морица. І тепер ти брешеш. Весь час брешеш, граєш, дуриш, ховаєшся, хочеш мене обвести круг пальця. Задля чого ти це робиш? І для кого?

— Ні для кого, — ясним голосом відповів Кубусь. — Роблю це тому, що я журналіст. Хочу знати, що діється в нашому місті.

— Брехня! — просичав чоловік в плащі. — Ти робиш це для ЗЛОГО… Ти — його людина. Застерігав його від міліції в цій статті, перекреслив мені все! Знищив сьогоднішню кампанію!

Крушина шарпнувся вперед, обличчя його біліло в півмороці, мов натерте фосфором.

— Але я хочу дати тобі шанс, — чоловік у плащі наблизився до Кубуся, і той побачив темне м'ясисте обличчя, скривлене від напруження думки та недобрих рішень. — Скажи, чого хоче ЗЛИЙ, і може ми договоримось…

— Оце так добре, — залунав силуваний сміх Кубуся. — Я саме й прийшов до вас, щоб про це довідатись… Щоб знати, хто це такий…

Чоловік у плащі позадкував до ліжка. Запалив цигарку й, помовчавши, промовив жорстоким, вже стриманим голосом:

— Нічого не вдієш. Якщо вже ти такий твердий — нехай пан Кудлатий це розв'яже.

Хрипке басове бурмотіння за перегородкою, досі приглушуване їхньою досить голосною розмовою, піднеслося раптом до белькотливого лютого виття.

«Досить… Досить! — застукотіло в змученій голові Кубуся. — Цього не можна витримати! Це нестерпно!» В цю мить згасло світло над його головою.

Чоловік у плащі поволі підійшов до збитих з кривих дощок, залатаних диктом дверей і постукав. Крушина відступив ще далі й дужче скулився в своєму кутку. Чоловік у плащі натиснув залізну клямку, відчинив двері — в затхле повітря підвалу війнув густий сморід. Почувся якийсь рух, хрипкий стогін, і в дверях стала величезна постать, така ж на зріст, як і чоловік у плащі, але ще важча й дебеліша.

У першу хвилину, ще засліплений недавнім світлом, Кубусь швидше відчув, ніж побачив, що постать рушила до нього, — повільним, хистким кроком, важко перевалюючись з ноги на ногу. Здавалося, наче сама сила знищення наближається до нього, сліпа, невблаганна. Посеред підвалу постать зупинилася, непевно похитнулась і витягла вперед обидві руки. Кубусь з зусиллям підвівся із стільця на тремтячих від болю й страху ногах. Широко, аж до болю розкритими очима він вбирав кожну деталь: широкий, довгий обшарпаний светр, який носять моряки, подерті, широкі штани, величезні босі чорні ноги, заросле, брезкле обличчя й розкудлане брудне сиве волосся. Невидющі маленькі очиці блищали на цій машкарі під стріхою брудного волосся. Ці очиці були втуплені не в Кубуся, а кудись нижче: у столик, на якому стояла пляшка горілки.