Читать «Злий» онлайн - страница 182

Леопольд Тирманд

Меринос поволі відступив назад, не зводячи очей з Кудлатого. Відчувши позаду ліжко, він, не оглядаючись, зняв повільним упевненим рухом невидимий у темряві цупкий ремінний батіг, який висів над узголів'ям. Міцно стиснув його і знов рушив до столика.

Люте звіряче белькотіння заклекотіло в горлі Кудлатого. Меринос зупинився, розхилив, не поспішаючи, плащ на грудях і витяг великий чорний револьвер. Кудлатий наосліп простяг обидві руки, здавалося, за хвилину він усією вагою кинеться на свого мучителя. Але Меринос ступив уперед, правою рукою блискавично підняв батіг угору, й свистячі удари із страшною силою посипалися на обличчя, очі, голову й шию Кудлатого. Ще секунда, і Кудлатий похилився, мов підпиляна колода, і з виттям почав відступати до перегородки. У витті цьому вже не було погрози, тільки тваринний біль і бездумний тупий розпач. Меринос замкнув за ним двері перегородки на ключ, повісив батіг, поправив плащ, обтер хусткою, що пахтіла одеколоном, обличчя й руки, відсунув стіну, старанно замкнув її за собою на дуже складний замок, схований за стосом ящиків і коробок, і рушив нагору.

На вулиці Багно стояла невеличка темна машина; на передньому сидінні зіщулився Крушина, тупо дивлячись кудись у темряву. Меринос сів за кермо, і машина швидко помчала порожніми вулицями. Промчала Свєнтокшизьку до вулиці Нови Свят, потім спустилася вниз і нарешті добралася до чорного величезного віадука мосту Понятовського. Глуха луна розляглася під залізобетонним склепінням, і машина виїхала на ледве забруковану вулицю. Ліворуч тяглися галявини Центрального парку, перетяті новими стежками й алейками та всіяні тонкими стовбурами молодих, недавно посаджених дерев; тоненькі тички біля них виразно окреслювались на тлі ясносинього зоряного неба. Нечисленні лампи на високих бетонованих стовпах сіяли більше тіні, ніж світла. Машина зупинилась, Меринос виліз і уважно роздивився навколо. Тут було тихо й порожньо, велика просторінь молодого парку беззвучно спала в безгомінні травневої ночі, порушуваному лише гуркотом пічних трамваїв під віадуком.

Меринос тихо свиснув, Крушина вискочив з машини, ідчинив задні дверцята, і вони разом витягли тіло. Трохи пронесли його по галявині і важко звалили у високі бур'яні на молодому, ще не прополеному газоні.

Меринос поліз у кишеню, витяг складений аркушик аперу, вкритий надрукованими на машинці рядками, розгорнув його й старанно приколов булавкою до забрудненого іджака Кубуся. Теплий, весняний вітер з Вісли, свіжий запашний, легенько зашелестів папірцем.

Меринос з Крушиною пішли до машини.

— Пане голово, — Роберт Крушина повернув своє побіліле, вкрите потом обличчя до Філіпа Мериноса. — А… якщо цей Пєгус… зовсім не був винен… у тому… що цей… ЗЛИЙ не прийшов? Невже це було необхідно? — заїкнувся Роберт від здушеного хвилювання.

Філіп Меринос спокійно вів машину, уважно дивлячись уперед.

— Це через тебе, — обізвався він байдуже, — через тебе він довідався адресу контори, і тому мусив загинути…

Крушина застогнав, наче йому живцем висмикнули зуба, а Меринос нещиро зареготався.