Читать «Злий» онлайн - страница 178

Леопольд Тирманд

«Знає все! — майнуло йому в голові, — все вгадує…»

— Любий хлопче, — продовжував голос з ліжка, — це помилка. Я не той, за кого ти мене вважаєш. Але… обіцяю тобі: ти ще сьогодні познайомишся з паном Кудлатим.

І знов, наче на звук цього слова, почувся отой страхітний спів і белькотіння, лунке, пронизливе, несамовите. І воно не змовкло, як за першим разом, а перейшло в тихше, хрипке, стогнуче бурмотіння.

«Ой, коли б кінець швидше! — подумав з мукою Кубусь, — я не можу захищатися, не можу думати, поки ц е там бурмоче…»

Він відчув, що липкий, огидний піт облив йому тіло, серце, мозок, нерви. Постать у кутку дихала швидко, із свистом, важко спершись об стіну.

— Скажіть мені, будь ласка, — обізвався голос з ліжка, — Хто виграв сьогоднішній етап? Ви ж, пане, були опівдні в редакції, так?

Це несподіване чемне звернення збудило в Кубусеві властиву йому задерикувату іронію, паралізовану досі страхом.

— Розумію вас, пане, — відповів він поволі. — Знаю, що означає така тривога справжнього спортивного болільника. Не можу допустити, щоб ви мучились далі, і тому відмовляюсь від свого інкогніто. Звичайно, я знаю, що було на трасі. Поляки програли сьогоднішній етап. Весь час програють. Але я вірю, що незабаром вони почнуть перемагати. Надолужуватимуть прогаяне.

— Дуже похвальна впевненість. Патріотична. Ну, побачимо. Роберте, цигарку!

Роберт Крушина виринув із свого кутка й подав невідомому коробку з цигарками. Вогник притуленого до цигарки сірника на клаптик секунди освітив обличчя під капелюхом. Воно було зовсім не знайоме Кубусеві.

— Мій друг Крушина… — важко зітхнув Кубусь, — невже це він мене так обробив?

— Ви повинні дарувати йому, — чемно відповів невідомий. — Він зробив це з мого доручення і скорше з важким серцем, хоча ви боляче його образили, відмовившись зустрітися з ним. Таке поводження є виключно наслідком нашої впертості, редакторе Вірус. Я вже давно прагнув побачити вас і тому попросив нашого спільного друга, пана Крушину, влаштувати мені це побачення. На жаль, виявилось, що ви не маєте такого бажання, що й спричинилося до хвилинного насильства.

Видко було, що невідомий смакує свої слова, оцю фальшиву чемність і дотепність.

«Тут може критися порятунок, — подумав Кубусь, — Треба з цього скористатися».

— Отож, ви побачили мене, пане, правда ж? — спитав він, силкуючись посміхнутись. — Чи недосить на сьогодні? Можу я вже іти додому?

— Ще ні, — почувся голос з ліжка. — Я хочу придивитися до вас краще.

Несподівано над головою Кубуся спалахнуло потужне Світло, спрямоване перпендикулярно вниз. Якусь хвилині нін сидів, наче під прожектором на кінозніманні.

— Яка краса! Могутня річ! Незабутні світлові ефекти! Я дуже вам вдячний за цю сліпучу ілюмінацію, пане… на жаль, не знаю вашого прізвища? — невимушено поцікавився Кубусь.

— На щастя, — ви його вже й не знатимете, — відповів голос з ліжка.

Незнайомий пильно спостерігав спухле обличчя Кубуся, його переплутане біляве волосся. Подертий барвистий метелик і зім'ятий піджак доповнювали картину поразки, і тільки вперті карі очі Кубуся свідчили, що боротьба триває й далі.