Читать «Злий» онлайн - страница 172

Леопольд Тирманд

Вирва в юрбі замкнулась, і юнак з барвистим метеликом розтанув, підхоплений людською хвилею.

— Цікаво?.. — поволі процідив Меринос, звертаючись до свого супутника. — Редактор з «Експреса»? Правда, цікаво? Твій Пєгус? Залагодив усе як слід! Треба буде йому подякувати. От-от… Треба буде йому подякувати…

Чоловік із зламаним носом раптом глянув так, наче несподівано довідайся па цьому ярмарку, що морква — блакитна та що її вживають для виробництва реактивних літаків.

— Роберте, — крижаним тоном кинув Меринос, — ходім. Сьогодні тут уже нічого не буде.

Він швидкими кроками рушив уперед, не звертаючи уваги на явно приголомшеного Жичливого. Щоб добратися до виходу, треба було пробитися крізь юрбу. Пан у коричньо-вому капелюсі поклав руки в кишені й пропустив наперед свого плечистого помічника: той мусив торувати дорогу. За кілька кроків від них посувався спритний, як в'юн, пан у котелку, який встиг непомітно обминути охопленого почуттям нез'ясовної загрози Жичливого.

Боксер попереду раптом відчув, що його широке плече стисла залізним, майже конвульсійним рухом чиясь дужа рука. Він обернувся — і вся кров відпливла йому від серця, залишивши в грудях крижану брилу жаху: обличчя Філіпа Мериноса під обвислими крисами капелюха було сіре, мов попіл, в бридких, розпачливих зморшках, скорчене й зім'яте.

— Пппане гоо… — устиг простогнати Крушина.

Меринос трохи заточився, наче йому раптом стало млосно, і важко сперся об Крушину. Збоку непомітно вихилився пан у котелку.

— Щось трапилося? — спитав він прислужливо. — Може, лікаря?

Меринос не помічав нікого.

— Я бачив примару! — прохрипів він, — Бачив мерця!.. Зараз! Тут!

Він дедалі важче спирався на Крушину, який гарячково роздивлявся навколо.

Юрба густішала, звідусюди гукали то веселі, то сварливі голоси:

— Ось шпинат! Ось цвітна капуста! Кому? Кому?

Обличчя Мериноса стало синьосіре, потім біле, і нарешті набрякло апоплексичним рум'янцем — він починав хрипіти.

— Швидше! — кинув пан у котелку. — Може бути серцевий припадок. Або ж апоплексія.

Крушина остаточно розгубився: він підтримував велике тіло Мериноса виключно з інерції.

— Сенсаційне схрещення петрушки з помідором! — почувся поруч крикливий голос. — Тут, прошу панства, ось тут!

Йому відповів вибух сміху, і юрба хитнулася в напрямі голосу.

— Треба його витягти звідти! — кинув тоном наказу пан у котелку. Але він не звертався по допомогу ні до кого з тих, що стояли поруч.

Крушина зібрав рештки сил і штурхонув плечем у живий мур: залунали вигуки протесту й обурення, але збожеволілий від страху боксер щосили пробивався вперед, тягнучи за собою безвладне велике тіло. Пан у котелку посувався поруч. Вони добралися до виходу.

— Машину! — гукнув пан у котелку.

— Он там, — показав Крушина на «Вандерера», який стояв неподалік, на невеличкій площадці. Він витяг ключики з кишені Мериноса, відчинив тремтячими руками дверцята машини, й вони вдвох увіпхнули безвладне тіло всередину. Пан у котелку швидким, вправним рухом розірвав на Мериносові галстук і комірець. На устах того біліла піна, крізь хрипіння можна було розрізнити слова: