Читать «Злий» онлайн - страница 170

Леопольд Тирманд

— А-у-у-у! — залунав болісний стогін, і пан у котелку винувато зупинився: у проході між двома рундуками утворився хвилинний стиск, через що ручка його парасольки боляче влучила комусь у коліно. Пан у котелку повернув голову і промовив якомога чемніше:

— Перепрошаю, щиро перепрошаю!

Потерпілий розтирав коліно. З-під похиленого вниз блакитного кашкетика вихоплювались роздратовані скарги:

— Що за люди! Ні на що не зважають! Аби тільки пхатись! На голову людині вилізуть…

— Ще раз найщиріше перепрошаю, — повторив пан у котелку і хутко повернувся.

— Краще б дивилися, куди йти, замість перепрошати, — простогнав ще раз потерпілий і підвів рум'яне обличчя, оздоблене сивими, звислими вниз вусами, щоб глянути на свого нападника.

«Здається, й немолодий, поважний чоловік, — подумав Юліуш Калодонт, дивлячись услід постаті в котелку, яка швидко йшла по жовтих, посиланих тирсою кахлях підлоги. — І одягнений пристойно, по-давньому, а як ходить…»

І раптом стукнув себе по лобі, аж підскочив блакитний кашкетик. «Чоловік у котелку! З парасолькою! — згадав він. — Це той! Ми ж говорили про нього…»

Калодонт закрутився на місці, як дзига, і кинувся навздогін, силкуючись обминути якусь надокучливу стіну, що було зовсім неможливо, бо стіна вперто й злостиво рухалася.

— Перепрошаю! Перепрошаю! — гукав Калодонт на всі боки, але це не допомагало. Та от на живій стіні повернулася голова, оздоблена буйними баками, з обличчям, спокійним, як місяць уповні. Хтось гукнув згори: — Пане Юліуше, добридень! Яка мила зустріч! — після чого Фридерик Компот повернувся своїм могутнім головним фасадом до Калодонта, викликаючи раптове хвилювання в юрбі, аж до найдальших закутків ринку, й демонструючи біля себе Евгеніуша Шмігла в усій його охайній красі.

— Сервус! — приязно привітався Шмігло. — Що чувати у пана старшого?

— Нема часу! — буркнув з-під вусів Калодонт, — Де шеф? Бачили ви його?

— Ще ні, — загудів Компот і обвів поглядом ринок, наче з лелечого гнізда. — Ніде його не видко, — запевнив він.

— Отож шукаймо, панове, шукаймо! Він напевне тут, бо прийшов разом зі мною, — нервував Калодонт. — Тут діються важливі речі! Якщо його знайдете, скажіть, що тут чоловік у котелку та що я натрапив на його слід…

— Чоловік у котелку? — зацікавився Компот. — Хто це такий?

— Зараз нема часу, — нетерпляче кинув Калодонт. — Шеф сам дізнається…

І пірнув у юрбу, торуючи собі шлях витягненим уперед ціпком.

— Бойовий дідуган, — промовив Шмігло схвально. — Нічого не скажеш. Ну, Фридерику, до роботи, Виглядай усі котелки із своєї башти.

Вони поволі рушили в хащу юрби, викликаючи широкі кола припливів і відпливів.

Пан у котелку побачив коричньовий капелюх зараз же за рундуком з молодою капустою, оточений з трьох боків глядачами. Посередині стояв кремезний, мускулистий чоловік у бавовняній сорочці в блакитно-червоно-синьо-зелену клітку. Рукава сорочки були підкачані, оголюючи багатюще татуювання на вузлуватих біцепсах.