Читать «Злий» онлайн - страница 160

Леопольд Тирманд

— От-от, — підхопив трохи сварливо Калодонт. — А ви, пане, не з'являєтесь цілими тижнями, і я не знаю, що про це все думати.

— Я теж — ні, — відповів прибулий; на низенькому стільчику він виглядав якось по-домашньому й зовсім не грізно.

Калодонт відчув до нього теплу приязнь.

— Пачку «Познанських», — гукнув якийсь голос за шибкою.

Калодонт подав цигарки і прийняв гроші.

— Нема чого згадувати всі безглузді плітки, — тихо сказав Калодонт. — їх не варто й повторювати. Але все одно я змушений вам дещо розповісти.

Він докладно переказав сцену в суді, розмову з поручиком Дзярським і Колянком.

— Ну, а Марта що ж на це? — замислено спитав чоловік з сірими очима.

Звичайно, не хотіла вірити, що ви, пане, могли бути вбивцею, — поспіхом запевнив Калодонт. — Але той, з міліції, щось був дуже в'їдливий.

— Міліція мене не любить, це ясно. Не може мене любити…

— Чи у вас ще є, пане, вчорашній «Експрес»? — почулося за шибкою.

Калодонт насторожився.

— Ні, — кинув він роздратовано, — немає. Він знову звернувся до свого співрозмовника.

— З учорашнього дня ви, пане, — найпопулярніша людина в Варшаві. Звичайно, в найгіршому значенні цього слова. «Експрес» розкупили за одну мить, і сьогодні цілісінький день люди за ним ганяються.

— Так, я читав, — кивнув гість, — і в мене дивне враження, що цю статтю писав мій прихильник. Не знаю, чому це спало на думку, але я відчув у статті якусь пересторогу.

— А я ні, — палко заперечив Калодонт. — Все докладно описали, навіть цей перстень. Чому ви, пане, його не скинете до лихої години! — раптом розлютувався він. — Тільки блискаєте ним людям у вічі.

— Бо це дорогий для мене перстень. Згадка про заручини… — Чоловік з сірими очима меланхолійно всміхнувся.

— Про вас сказано в статті, що ви — зло варшавських околиць. ЗЛА людина.

— Бо я й справді злий, — задумано відповів гість. — Це правда.

— Нічого не розумію! — обурився Калодонт. — Я вбачаю в статті обвинувачення, а не пересторогу. Ця назва ЗЛИЙ вже прищепилась. Роблять з вас, пане, останнього лобуря, верховоду варшавських хуліганів…

— Бо я з ними борюся, — по-хлоп'ячому безтурботно засміявся прибулий. — Це тому. І все-таки я вбачаю в статті пересторогу. Мої вороги мене так назвали, бо зацікавлені, щоб я був злий. І хтось, кого я не знаю, намагається мене про це повідомити через цю статтю. Але найгірше, що я не маю уявлення, хто ж мої вороги? Від міліції мене відрізняють тільки погляди на методи боротьби, але я не вважаю її за ворога. Адже по суті ми хочемо одного й того ж самого: щоб у цьому місті був спокій. Я розумію, що міліції не подобається така приватна ініціатива, але нічого не вдієш, я маю свої причини діяти так, а не інакше.

— Чи ще є вчорашній «Експрес»? — знов почулося за вітриною.

— Є, — відповів чоловік з сірими очима і, витягши з кишені газету, поклав її в нетерплячі долоні по той бік вітрини та взяв двадцять грошів.

— Цей залізничник бреше, — сказав він Калодонтові, який заглибився в думки. — Я не вбивав Мехцінського. Я міг би легко знайти залізничника і спитати, чому він так сказав, але мені ясно, що той зараз перебуває під посиленим наглядом міліції. Не знаю тільки, навіщо він бреше, хто його до цього примусив і навіщо?