Читать «Злий» онлайн - страница 105

Леопольд Тирманд

— Покидьок, холера на нього. — буркнув пан Сливка. — Вони всі такі, лобурі, хулігани! Добривечір, пане Крушино! — з сердечним усміхом махнув він рукою Крушині, який саме сідав за звільнений кремезним офіціантом столик на тому кінці залу.

— Що? — глумливо спитав худий тип у велосипедній шапочці, — не подобається вам цей блондинчик, пане Сливко? Дуже гарна хлопця, правда ж, Гавайко?

Гавайка не відповіла, але погляд її помандрував слідом за Кубусем, який лавірував між столиками.

— Пєгусе, — гукнув Мехцінський, — іди сюди. Кубусь підійшов до столика.

— Ось, прошу, панове… — сказав Мориц. Крушина й Кубусь подали один одному руки.

— Я казав про тебе цьому панові, — звернувся Мориц до Куби. — Цей пан міг би тобі допомогти.

— І я міг би цьому панові допомогти, — скромно всміхнувся Кубусь. — Ніколи не знаєш, як воно буде…

— Ви так думаєте, пане? — буркотливо спитав Крушина, явно вражений цими словами.

— Угм, — лагідно притакнув Кубусь. — Напевно.

— Це козак, — вихваляв його Мориц. — Він тобі придасться.

— Тільки дрібної кістки, — буркнув Крушина, міряючи Кубу поглядом.

— Згода, — чемно відповів Кубусь. — Але про що ви, панове, говорите?

Тінь тривоги майнула на обличчі Мехцінського. Крушина трохи розгубився.

«Вербування, собача його мати! — подумав він неприязно. — Пану голові легко говорити, але коли б він знав, як важко вербувати».

— Кажу тобі, Роберте, — обізвався Мориц, явно намагаючись якнайшвидше дійти мети. — Це людина саме для тебе.

— Крові не боїться, так? — іронічно спитав Крушина.

— Фе, пане Крушино, — скривився Кубусь. — Хто говорить про такі мокрі, слизькі й неприємні речі? Нічого з цього не вийде, Мориц! Це якесь непорозуміння.

— Мехцінський відчув, як по спині його потекли струмочки поту. Він окинув Кубуся шаленим поглядом, але мовчав, бо взагалі перестав що-небудь розуміти.

— Звідки ви знаєте моє прізвище? — спитав Крушина невпевнено.

— Хе-хе-хе, — зареготав Кубусь. — Вся Варшава знає вас, пане. Хто не знає найкращого боксера у важкій вазі, якого будь-коли породило це місто? Якби не один нещасливий випадок, змагатися б вам сьогодні за лаври на рингу Медісон Сквер Гарден, бо в Європі не було б тоді для вас рівних…

Обличчя й шия Крушини почервоніли, мов кров; Мехцінський заплющив очі в чеканні чогось страшного. Він розплющив їх з розпачем, сподіваючись побачити спотворений труп Кубуся на брудній підлозі бару «Насолода». Але ні — Куба сидів, розвалившись на стільці, а Роберт Крушина дивився на нього з виразом вола, який розв'язує математичну задачу з застосуванням логарифмів. Він завжди мав такий вираз обличчя, коли не знав, чи йому бити, чи ні, а поруч не було нікого, хто розв'язав би для нього цю неймовірно складну проблему. Кубусь Вірус шкрябнув брудним нігтем найболючішу, ледве вкриту тоненькою плівкою забуття, рану в душі Роберта Крушини. Був час, коли Роберт Крушина справді міг стати славнозвісним боксером: один нещасливий випадок примусив його'назавжди залишити арену. Він почав пити й навіть вимагав грошей з деяких своїх колишніх супротивників. Тоді з'явився Філіп Меринос. Розмова їх тривала годину, але після цієї години Роберт Крушина знову знайшов зміст життя.