Читать «Ментальність орди» онлайн

Євген Гуцало

Гріх було не задуматися над, з дозволу сказати, співжиттям російського й українського народів на українській таки землі. Гріх було не задуматися над російською ментальністю, яка не є такою сама в собі чи сама по собі, а яка силоміць заклала в свою дуже специфічну структуру нашу українську ментальність...

ББК 84.4УКР6

Г97

Публіцистичний цикл Євгена Гуцала, названий за однією зі статей «Ментальність орди», складають стат­ті, що друкувалися впродовж 1993—1995 років у газеті «Літературна Україна». За них авторові посмертно присуджено Всеукраїнську премію імені Івана Огієнка.

До нинішнього, другого і доповненого, видання «Ментальності орди» додано дві статті, що не ввійшли до попереднього видання. Це «Всяка хурда-мурда, або ж Чи Стамбул — столиця Росії?» та «Остання неза­вершена стаття Євгена Гуцала».

Об'єднання їх в одному циклі цілком виправда­не, тематично всі вони становлять цілісність, бо при­свячені деконструкції культу російського народу, три­валий час нав'язуваного українцям.

Редактор-упорядник

Леся Воронина

академія»

ISBN 966-518-392-3

ЄВРАЗІЙСЬКИЙ ПРОСТІР:

ПОГЛЯД З УКРАЇНИ

Перше видання книжки Євгена Гуцала «Ментальність орди» вийшло у видавництві «Просвіта» в 1995 році, вже після смерті письменника, яка сталась у липні того ж року.

В основу видання було покладено цикл публіцистичних статей Гуцала, опублікованих упродовж 1993—1995 років у «Літературній Ук­раїні». Об'єднання їх в одній книжці цілком виправдане, тематично статті становлять цілісність — їх присвячено деконструкції куль­ту російською народу, тривалий час нав'язуваного українцям.

У нинішньому, другому і доповненому, виданні «Ментальність орди» надруковано дві статті з цього публіцистичного циклу, що не ввійшли до попередньої книжки: «Всяка хурда-мурда...» та стат­тя, яку письменник не встиг завершити через раптову смерть. Вона так і зветься «Остання незавершена стаття Євгена Гуцала».

Не належить до цієї тематики лише перша стаття «Пектораль», Вона також не ввійшла до першого видання «Ментальності орди». Однак не випадково саме цією статтею відкривається роз­діл публіцистики в п'ятому томі «Вибраних творів» Євгена Гуцала, що вийшов 1997 p. І є своя глибока закономірність в тому, що пуб­ліцистичний цикл письменника в зазначеному виданні починається з «Пекторалі». Цю статтю, чи, швидше, есей, написаний раніше, в 1993 році, надихає віра у відродження України, її творчої потуги, втіленої в слові, пам'ятках культури, історії. «З глини, з пороху, з небуття-буття відновлюється Україна, її душа, її слово». Проте повернення до себе, до своїх джерел вимагає величезних зусиль. Адже українське суспільство пережило кілька століть жахливих

руйнацій, коли були дискредитовані всі християнські заповіді,

коли обман, брехня, ошуканство стали нормами моралі.

«І невже це су­спільство зміниться, переродиться,

постане в іншій іпостасі?» - запитує письменник. І відповідає

твердим: «А повинне. І повинні відродитися українська душа,

українське слово. І багатостраж­дальна література. Важкі