Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 90

Олесь Бердник

— Жартуєте, мабуть?

— Які там жарти. Про це казали всі подвижники і мудреці — в прадавності і донині…

— Гаразд, повіримо Вам без суворого філософського аналізу. Хоча, якщо звернутися до витоків ворожнечі, тоді Бог повинен «дякувати» Люциферові, а Христос — Юді?

— Ще й як! Саме завдяки повстанню Люцифера міріади янголів та людських і надлюдських душ збагнули Сутність Бога, здобули можливість розпізнавати Добро й Зло, а зрада Юди вирізьбила Сяйво Сина Людського на віки вічні… Та Ви хотіли знати про наше об’єднання. Що саме Вас цікавить?

— Все. Тільки застерігаю, що мої запитання можуть бути їдучими або іронічними…

— На здоров’я. Іронія змушує бути зібраним у мисленні, а їдучість доречна навіть у гастрономії…

— Олесю Павловичу, Ви назвали своє об’єднання Українською Духовною Республікою. Але ж «республіка» — це назва цілком земного устрою, земної держави. Означає вона — влада народу, те саме, що й демократія. Отже, Ви претендуєте на державність? Чи не волієте замінити той устрій, що вже існує?

— Навіщо? Земна Республіка — повноважна на Землі, а небесна — в Небі. Ми формуємо Небесну, Зоряну Державу.

— Що це означає практично?

— Якби Вам пояснити це символічно?.. Ми формуємо свої крила, свої зоряні навігаційні карти тут, на рідній Планеті, на терені коханої Вітчизни, але потім — виходимо в простір позавимірний, у Сферу Бога, великих святих, героїв, мудреців. Там і будуємо Храм Святої України, інших Святих Націй та Всеземного Братерства, там об’єднуємося під прапорами Небесної Республіки…

— Гм. Отже, Українська Духовна Республіка — держава?

— Так.

— У неї є кордони?

— Атож. Проте вони проходять у безмежності, або радше, в надмежності. Визначаються вони лише масштабністю мислення та відчування. Як у нашому гімні «Україно моя»: «І зірки вдалині — то Вкраїни вогні»… До Туманності Андромеди сягають терени Святої України. І поза нею. І понад нею. І в незримих сферах — у Космосі Духа.

— А громадянство є в Українській Духовній Республіці? — Безумовно, є. Наші громадяни — багатоликі, багатовимірні. І не лише люди. А й жителі далеких світів, янголи, квіти, дерева, птахи, метелики, духи стихій, покійні покоління, мудреці всіх віків, грядущі діти…

— Ого! Це ж квадрильйони душі. Як же з ними управитися? Для цього потрібна супердосвідчена адміністрація. Чи є вона у Вас?

— Є. Могутня Ієрархія Всесвіту. Вона пронизує всі сфери, світи, плани Буття.

— Гаразд. А хто головний у вас?

— Ясно — хто! Вітець Життя. Бог.

— Але ж у всіх структурах можна бачити головного, бодай зрідка. Чи бачите Ви Бога?

— Аякже? Згадаймо, що Христос казав Пилипу, учневі своєму: «Ти хочеш побачити Вітця? Хто бачить Мене — той бачить Вітця». Батько проявляється в синові. Так і Вітець Небесний виявляє Свій Лик і Суть через Сина Людського. Хто ж наш Вождь, Провідник? Син Людський і Божий — Христос, той, хто народився на Землі, страждав тут, любив, подолав смерть страшною містерією Голгофи. Ось наш правдивий Лідер, Гетьман, Президент, Воєвода.