Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 91

Олесь Бердник

— Чи не занадто абстрактні ваші структури, ваша ієрархія ?

— Скоріше так звані «реальні» структури — ілюзорні. Хіба Ви не бачите, що відбувається з ними впродовж віків. Лише піски та химерні перекази залишаються від тих реалій. А наша Промениста Держава росте, здіймається у Вічність, і відсутні в Бутті такі сили, що здолали б її. Ми розпочинаємо від Дніпра земного, а прямуємо до Славути — Небесної Ріки, до Зоряної Січі, де збираються безсмертні козаки. І не буде завершення тому козацькому Походові!

— То, може, й армія є у вас?

— Дуже могутня Армія. Непереможна Армія пізнання, краси, будування, любові. Наша війна невпинна. Проти неуцтва, проти насилля, обману, підлості. За всеосяжне розкріпачення Духу!..

— Гм, гмТоді ось ще яке питання. Всяка путня держава має таємну службу, валюту, зв’язок тощо. А ви?

— Наша таємна служба — вірні серця, котрі оберігають таємницю Походу. Ця Таємниця водночас відкрита і закрита. Як Сонце… Ти п’єш його промені, живеш ними, бачиш, як воно дає снагу всьому сущому — від метелика до слона, від мікроба до людини, але зась дурневі знати секрети променистості. Спекайся глупоти своєї, осягни гнозис-знання — і тоді відкриєш браму до Таємниці. Отже, нашу таємну службу неможливо підкупити або подолати.

— Тоді й жандарми є у вас?

— Є. Тільки жандарми у нас — стихії Природи. Якщо станеш їм другом — вони пустять тебе до Вітця, а ні — нещадно зупинять, кинуть у прірви, у бурі, урагани, у злидні й катастрофи. Від чого наша нинішня катастрофа, всеохопний розпад? Ми захотіли оволодіти Таємницею Вітцевого Джерела Життя поза його Волею. Ми хотіли «загнуздати Природу», яка є Його Нареченою і слухається лише його. Саме тому стихії підкоряються Синові. Пам’ятаєте з Нового Завіту — «ходіння по водах»?

Там відсутнє чудо. Там є ілюстрація любовної дружби Сина Людського з стихіями. До цього Він кличе і нас…

— Гаразд. Якщо вже ми почали говорити символами, тоді й тюрми є у вас? Де вони?

— У власному серці ненависників. Сатанинські сили самі собі мурують темниці з ненависті до Синів Світла. Любов прокладає мости між серцями. Ненависть — руйнує. Ми готові полюбити щирого ворога, котрий прагне Істини, але не затаєного руйнатора і озлобленого ханжу. Хай ворог мурує міст нам назустріч, ми будемо діяти так само, і тоді заслона спопелиться творчим вогнем… Ми давно вийшли з в’язниць ілюзій і готові допомогти визволитися з лабіринтів іншим втікачам. Ми не боялися впродовж віків входити в тюрми тіл та земних держав. Бо хто ж здійснить прорив і втечу, як не той, хто вже здійснив це колись?

— Коли йдеться про повноцінну державу, тоді й валюта повинна бути у вас… і засоби зв ‘язку?

— Наша валюта не відає девальвації, інфляції, коливання курсу й банкрутства. Основний грошовий знак — ясний погляд очей. Там, за ними — щирість і радість. Другий знак — дружній потиск руки. Далі — братерські обійми, материнська любов, ніжність закоханих. А найвища валюта — ДИТИННІСТЬ. Дитя — наш вічний банкір. Воно дає нам право і обов’язок діяти, шукати, ризикувати, будувати, жертвувати собою, прагнути у таємничі глибини Буття. Вище всіх вартостей Безмежжя — Предвічне Дитя на руках у Божої Матері. Хто супроти нас, якщо ми — з Ними?