Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 88

Олесь Бердник

Нам здається, що реальність до всього цього байдужа. Реальність — Життя, Любов, Суще бачить нас такими, які ми є, тобто як своє власне досконале відображення. Вона не бере участі в наших іграх, ілюзіях і переконаннях. Вона цього навіть не свідома. Як люблячий батько дає своїй дитині свободу насолоджуватися іграми своєї уяви — сьогодні уявити себе королем темряви, а завтра — принцом світла, отак і Любов дозволяє, як нам заманеться, гратися в безмежних світах, побудованих нашою уявою, сильнішою за граніт і вуглецеву сталь. Любов знає нас як своє досконале дитя, і коли ми після наших ігор повертаємося додому, Любов запитує нас не про те, чого ми прагнули досягти, а про те, чого ми навчились. Любов запитає нас не про маски, які ми носимо, не про те, чи претендуємо ми на «добро» або «зло», а про те, як нам вдається висловлювати свою любов.

Найцікавіша метаморфоза — це зміна особистої свідомості, зростаюче усвідомлення того, ким ми насправді є, і які зміни в нашому щоденному житті через це відбуваються.

Якщо особа знає, що вона, наприклад, є досконалим віддзеркаленням справжнього життя, вона втрачає інтерес до руйнації чи вбивства і просто не бере в таких процесах участі. Вона не підтримує дій, які одна людина розпочинає проти іншої, але знаходить радість у пригодах, які натомість зближують людей.

Особа полишає місце на ракетному заводі, чи ядерному реакторі, чи воєнному підприємстві і обирає собі інше діло, скажімо, вдосконалення переносних апаратів для перетворення енергії сонця і вітру в електрику, або навчає дітей музиці.

Принцип Життя не свідомий віри в смерть, — байдуже, чи ця віра поширюється на єдиний промінь, чи на сонячні системи, що народжуються, як гриби. Вчені передбачають, що незалежно від нашого вибору Земля, можливо, існуватиме ще кілька мільярдів років. Якщо ми вирішимо бути руйнівниками і життєненависниками, тобто паразитичним видом на планеті, тоді в одному із наших майбутніх еволюція нас знищить, після чого вічність чи якась інша форма життя спробує розіграти свій початок чи кінець під час пошуків нових обріїв свідомості в місцевому часо-просторі.

Як вид, ми насолоджуємося життям на межі: наскільки близько ми можемо підійти до самознищення, і все ще порятуватися останньої миті, коли все вже здавалося втраченим.

Існує стільки ж гарантій, скільки і космічних законів, та всі вони непорушні. І все ж, понад нашими бляшано-іграшковими віруваннями про час і простір, ми вже єси тут і тепер, ми — незнищенний вияв вічного життя.

Олесь Бердник: Я вважаю, необхідно створити ініціативну Раду Альтернативи, куди б ввійшли письменники, вчені, філософи, студенти. Назріла потреба Світового Центру Альтернативи, створення Духовних Націй — Зоряного Братерства Народів Планети. Ентузіасти такого Форуму могли б розглянути надзвичайні заходи для рятунку світового життя й розуму. Чи ти бачиш реальні можливості для формування такого Духовного Центру? Що зі свого боку міг би запропонувати?