Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 89

Олесь Бердник

Ричард Бах: Альтернативна Рада — це чудова ідея! Відкритий форум для творчих рішень може перетворитися на банк ідей, до якого всі ми можемо звертатися, аби освіжити наші шляхи. Знайомство з ідеями — великий каталізатор змін. Коли створюються можливості для передбачення особистого і світового майбутнього, вільного від кайданів і пасток, що їх винайшли старі генерації, тоді закладаються підвалини для реалізації такого майбутнього. Кожна ідея має свою власну енергію для трансформації. Як тільки вона заволодіває нашою уявою, як тільки вона прошепоче: «А чому б і ні?», ми спершу присвячуємо їй наш час і нашу думку, а вже потім — нашу творчу енергію, силу прямої посвяти і несамовито важку працю.

За тим вона опановує уявою інших «А чому б і ні?», — і світ змінюється. Рада набере такої форми, яку запропонують її найвдумливіші та найенергійніші прибічники. Ця форма може легко підштовхнути цивілізацію до позитивних змін. Ми — види, які люблять розваги; відчуваючи, що ідея приноситиме насолоду, ми робимо все задля її реалізації.

Чи не було б, скажімо, цікаво час від часу влаштовувати несподівані 24-годинні телепередачі, що передавалися б через супутник із завчасним попередженням про проблеми, які обговорюватимуться. Це була б мета для творчих ідей, це давало б шанс тим, хто найбільше зацікавлений у тому, аби знайти ймовірні найвидатніші розв’язання проблем, з якими стикається кожний з нас.

Чи я вітаю Міжнародну Раду Альтернатив? Так, вітаю.

Олесь Бердник: Ти, Ричарде, напевне, знаєш, що Україна мала прекрасні форми народовладдя, котрі відомі світові як Козацька Республіка. Проте жорстока імперія безжально знищила осередок свободи. Ми на довгі століття впали в інферно деградації та бездуховності. Лише тепер нація пробуджується і шукає достойних шляхів для космізації свідомості, для утвердження нового щабля буття. Чого побажаєш українському народові у цей час історичного іспиту?

Річард Бах: Я бажаю дорогим українським друзям повного розквіту того, що вони вже мають; свободи бути тим, чим вони оберуть собі бути; сили виразити найвищий сенс життя і любові, яку вони собі тільки можуть уявити; грайливої уяви у трансформації їхнього життя, особистісного і колективного, у високих польотах творчої енергії; можливості бути зразком для всього світу, яким захоплюватимуться, підтримуватимуть і наслідуватимуть інші народи…

1990 р.

Небесна держава на Землі?

Несподівана розмова про Українську Духовну Республіку

з її Провідником Олесем Бердником

— Олесю Павловичу, довкола Української Духовної Республіки нагромаджено безліч легенд, пліток, вигадок, інсинуацій. Хочеться знати достеменно, що ж воно таке — химерна організація, яку Ви творите зі своїми прихильниками та апологетами?

— Не лише з прихильниками, перепрошую… З ворогами і супротивниками, насамперед…

— Як то може бути?

— Саме так. Без серйозних ворогів неможливо побудувати щось путнє. Саме недруги вказують на недоробки, недоладності, смішні сторони або й нереальність тих чи інших аспектів нашого задуму. Ворог — це той камінь, на якому слід гострити лезо нашого вогняного меча. Ось чому Христос казав: «Любіте ворогів ваших». Ворог — то переодягнений друг. Він іде назирцем за вами, поспішає, щоб не відстати, отже, прийде до Заповітного Храму Вітця разом із Синами. Хіба не так? А якщо вже прийде так близенько до казкового місця, то невже не зайде до Святилища?