Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 84

Олесь Бердник

Хотілося б зустріти дона Хуана, легендарного індіанського учителя-шамана, про якого писав Карлос Кастанеда. І запитати його: «Друже, чому б не дати світові більш відверте вчення про прорив у інші світи, до повного усвідомлення?»

А на загал — це напівжартівлива відповідь. Ніхто й ніщо не поможе нам виростити крила, якщо їх немає в нашому єстві…

33. Що Ви відчуваєте в товаристві молодих людей?

— А яких саме молодих людей? Чоловіків? Жінок? (Сміється.)

Молоді люди — це квіти еволюційної динаміки, вони більш самовіддані, ризикованіші, мужніші. Вони вільніше жертвують собою заради інших і пластичніші в прийнятті рішень. Старше покоління значно консервативніше, більш агресивне й нетерпиме до змін. І аж ніяк не мудріше. Можливо, колись, у часи Захара Беркута, й були мудрі старці, але зараз їх днем із вогнем не знайдеш.

Якщо серйозно — то я люблю молодих. Сам молодію з ними. І забуваю, що вже коні мої йдуть з базару…

34. Як часто і з якого приводу буваєте незадоволені собою?

— Незадоволений собою тоді, коли не стримавшись, спалахую і не бажаючи того, ображу когось. Після того довго болить серце і мучить совість.

35. Як ви ставитеся до рок-музики?

— Якось я слухав радіопередачу з ФРН. Оголосили: «Група «Металліка», важкий рок». Це була дивовижна, космічна пісня, що хвилювала серце й душу. Щось безсмертне, вічне. Отже, під цим визначенням може бути створений чудовий твір. Значить, жанрове визначення — пустий звук. Головне: що творець вкладає в ту чи іншу форму. І біда не в жанрі року, а в тому, що диявольську бездарщину ототожнили з певним напрямом.

Чим потворніше, чим наркотичніше, похабніше і безголосо — тим вважається краще. Я впевнений: так званий рок, в тому вигляді, в якому він пропагується, — це прорив демонічного світу в стрій гармонійної народної традиції та класичної творчості. Цей гіпнотичний резонанс сил антижиття веде нашу молодь у безодню саморуйнування. Розгул порносексу, цинізм, розпуста, ствердження вседозволення, відвертий культ Сатани (навіть у зовнішніх атрибутах) — це все прояви сил пітьми. Пробудження буде жахливим!..

36. Ваші улюблені:

Страва?

— Яблука, суниці.

Танець?

— Вальс, танго.

Музичний твір?

— «Реквієм» Моцарта.

Запах?

— М’яти.

Пора року?

— Осінь.

Колір?

— Фіолетовий.

Погода?

— Гроза, шторм на морі.

Квіти?

— Шипшина, вишня, мак.

Вбрання?

— Оголене тіло краще від усякого вбрання, якщо воно красиве. Але із вбрання люблю народні: індійські сарі, довгі слов’янські плаття.

Свято?

— Великдень.

37. Ви можете назвати місце па землі, що для Вас наймиліше?

— Наймиліше там, де поруч друзі. А якщо їх немає, то серед незайманої природи середніх широт: Алтай, Карпати. Але найкраще — над Дніпром. Шкода, що ми так спотворили цю красу.