Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 86

Олесь Бердник

У листі до канадської письменниці Міни Мудрик-Мриць, від котрої Олесь Бердник і отримав самвидавну «Чайку…» українською мовою, письменник писав: «Дякую за чудесну вість про «Джонатана»». Чарівна притча! Найдивовижніше те, що історія Чайки — найвища реальність. Чайки в Зграї думають, що реальність — це сірий берег і щоденна їжа, але хто доторкнувся до небувалого, той знає, що реальність — це пробуджена від сну душа…»

У 1989 році Олесь Бердник поїхав до США, на запрошення свого нью-йоркського видавця Мар’яна Коця. Мандруючи Американським континентом, звичайно, письменник не міг не поспілкуватись із людиною, котру ще з першої, книжкової зустрічі, він називав своїм духовним побратимом. Вони спілкувалися, переписувалися, обмінювалися думками та задумами.

В одному з листів Ричард Бах писав:

«Лю6ий Олесю!

Було дуже радісно почути твій голос, відчути дух прекрасної української мови.

Дякую тобі за твої книги. Ми розділяємо твої погляди, плекаємо ті ж самі надії щодо майбутнього. Неймовірно, що ці прекрасні гуманні ідеали могли вважатися загрозливими для старих авторитетів, і що тебе за них переслідували. Але скільки величі повинно бути у твоєму серці, якщо ти обрав ці шляхи, вступаючи в битву з такими структурами. Я не впевнений, чи вистачило б у мене мужності, якби моє життя так склалося. Ми захоплюємося тобою!

Ми всі діти світла, і без усякого сумніву — ми всі єдина Душа

Діалог ОЛЕСЯ БЕРДНИКА та РИЧАРДА БАХА, написаний на основі їхнього листування, відбувся у 1990 році. Гадаю, час не має значення. Адже думки деяких людей випереджають час, і, можливо, саме тепер вони актуальні, як ніколи…

Олесь Бердник: Катастрофа сучасного технологічного «прогресу» очевидна для кожної мислячої істоти. Розум і серце прагнуть достойної, гуманної альтернативи. Я думаю, що варто сформувати групи та об’єднання однодумців для пошуку нетрадиційних шляхів у пізнанні та одухотворенні суспільства. Багатьом людям у нашій країні близькі ідеї Чайки та Месії про оволодіння глибинними силами єства, щоб прорвати низку історичних та космоісторичних стереотипів псевдореальності, вийти на нові площини самоусвідомлення та самотворення.

Що ти можеш сказати з приводу цього?

Ричард Бах: Майбутнє нашого спільного світу я бачу не стільки за умов колективних, як особистісних змін. Адже в остаточному підсумку зміни с наслідком індивідуального зростання і навчання кожного з нас. І саме це, зрештою, слугує своєрідним дозволом на певний спосіб життя в одних або забороною на нього — в інших.

Існує космічний закон: те, що народжується в наших думках, з’являється в дійсності. Тримай в уяві щось несподіване, скажімо, «жирафа», і невдовзі в твоїй практиці виникне якась подобизна жирафа. Чітко уявімо собі допитливі очі, м’який ніс, чудову шию, облямуємо цю картину сріблом чи блакиттю, підсилимо її рожевим чи золотим світлом, відкриємо шлях на волю, — і можна лічити години, коли жираф випадково знайде нас.