Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 82

Олесь Бердник

19. Що, по-Вашому, лінь, а що — душевний спокій?

— Лінь — відмова від життєвого уроку. Ледар неодмінно повинен буде знову й знову повертатися на земну стежку, щоб повторити і вивчити певний урок.

Душевний спокій — усвідомлення виконаного обов’язку. Навіть на Голгофі можна зберегти душевний спокій, коли знаєш, що виконав волю Того, хто послав. Тоді Розіп’ятий говорить: «Сталося!». Юда ж, навіть отримавши свої срібняки, маючи змогу насолоджуватися земними дарами, неминуче приходить до самознищення, бо назавжди, на всю вічність втратив душевний спокій. Він полінувався зрозуміти Вчення, заглибитися в його сокровенну суть, а тому сповнився зневагою, іронією — зернами зради.

Лінь і душевний спокій — антиподи.

20. Якби Ви стали главою нашої держави, — що зробили 6 у першу чергу?

— Для нашої країни і всього світу найперше потрібен рішучий переворот у свідомості: повна переорієнтація всього життя, критеріїв буття. Від цілей прагматичних — до духовних. Говорячи про духовне, я маю на увазі не розвагу після ситої вечері, як мислить дехто, не читання книг, не молитву в храмі чи участь в секті, не захоплення музикою, навіть не заняття якоюсь культурною діяльністю. Я маю на увазі — формування всередині себе людини, спрямованої до таємничих можливостей грядущого безсмертного, вічного Життя, про яке мріяли тисячі подвижників.

Священик може бути далекий од духовності. А сіяч, садівник, школяр, мати, що самовіддано виховує дитя, борець за свободу чи невідомий мандрівник — можуть бути судженими мешканцями грядущого світу.

Тож якби я був главою держави, то перш за все добився б повного суверенітету всіх народів, особливо в аспекті духовності. Всі сучасні незгоди і катастрофи йдуть від забуття тієї істини, що людина — це Дух. Всі земні дороги й здобутки — тільки творчий шлях цього Духа. Одухотворена людина буде краще працювати, збагне сенс свого життя, знайде рішення всіх наболілих питань, перед якими ми нині стоїмо розгублені.

Нещодавно Ноосферний фронт «Зоряний ключ», що працює при Республіканському планетарії, проголосив створення Української Духовної Республіки — братерської ноосферної спілки українців у всьому світі. Яка мета? Подолати всі ідеологічні, конфесійні, партійні, світоглядні та інші розбіжності, знайти загальний, буттєвий духовний критерій для всіх дітей матері-нації.

Ми готуємо звернення до всіх народів планети: йти тим самим шляхом. Зоряне братерство Духовних Республік — шлях до порятунку планети й цивілізації. Кожен народ, орієнтуючись на скарби свого творчого духу, зробить унікальний внесок в очищення Землі, в пошук нових шляхів труда, творчості, життя.

21. А ворогів Ви встигли собі нажити?

— У мене немає ворогів. Світ єдиний. Можуть бути ті, хто не розуміє, заздрісники, відчужені з різних причин, але всі ми діти Єдиної Матері…