Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 83

Олесь Бердник

22. Ким би Ви стали, якби з ‘явилася можливість почати все спочатку?

— Професія, звички, смаки — тільки правила земного життя. Якщо буде необхідність чи можливість почати все спочатку, хочу лише одного: знову зберегти незатьмарене дитяче серце.

23. Чого Вам найбільше бракує сьогодні?

— Хотілося б значнішого взаєморозуміння між людьми, народами. Розігнати хмари ненависті й підозри, що огортають світ. Це безглуздий спадок минулого, але я сподіваюся, людство знайде силу й мудрість подолати ці перепони.

24. Як ви ставитеся до спостереження Антона Чехова про те, що на світі немає нічого страшнішого, аніж провінційна знаменитість?

— Чехов, як завжди, тонко аналізував глибокі закономірності нерозвинутої свідомості. «Знаменитість» провінційна намагається уподобитися якимось вищим зразкам: звідси — карикатурність, убожество, деспотизм. Невігластво — ось головна біда всіх «провінціалізмів», що їх можна спостерігати не лише в провінції, а й на вершинах влади й могутності.

25. Чи пам ‘ятаєте Ви своє дитяче прізвисько?

— У дитинстві мене дражнили «Сметаною»: я був білоголовий, потім волосся почорніло і я став брюнетом. Тепер — знову білий, вірніше, сивий.

26. Де Ви найчастіше зустрічаєтеся з друзями?

— На всіх перехрестях земних доріг. Друзі приходять несподівано, і навіть якщо я потім їх не бачу, то знаю — вони незримо йдуть поряд…

27. Ви добре знаєте свій родовід?

— Знаю його до прадідів. Батько Павло, дід Трохим, прадід Дада — ковалі. Мама Марія — сільська трудівниця, дід Василь (материн батько) — моряк, служив мічманом на царському флоті, прадід Олександр — будівник мостів.

28. Найщасливіший день у Вашому житті?

— Найщасливіший день нехай залишиться таємницею.

29. Чи є у Вас улюблене заняття, крім основної діяльності?

— Люблю писати картини на фантастичні сюжети. А ще — думати. Головним чином про те, як ми сюди потрапили і як звідси вибратися…

30. У якій країні Вам хотілося б побувати і чому?

— Найжаданіша країна — Світонія. Це країна мрії. Наша душа живе там завжди, у сновидінні ми подорожуємо туди. Залишаючи Землю, ми відходимо в Світонію.

А ще люблю Країну Дитинства. Там вічна казка, там можна обняти покійних батьків і скинути втомливий вантаж «дорослості»…

31. Які, на Вашу думку, книги варто прочитати усім?

— Усім людям варто прочитати Новий Заповіт, Бхагават-Гіту, казки й міфи народів світу, поеми Тараса Шевченка і поезії Ліни Костенко, «Листя трави» Вітмена, «Фауста» Гете… О Боже! Не вистачить місця, щоб перелічити скарби слова, що їх неодмінно треба прочитати усім, аби збагнути власне унікальне призначення у Всесвіті!

32. У кого конкретно і що саме Ви б запитали в першу чергу, якби мали можливість поспілкуватися з найцікавішими особистостями нашого часу?

— Один з найцікавіших письменників нашого часу — Ричард Бах, автор знаменитих «Ілюзій» та «Чайки на ім’я Джонатан Лівінґстон». Я дуже хотів з ним зустрітися, поспілкуватися. На жаль, Ричард десь гасав країною, коли я восени був у США. Довелося обмежитися листом. Через деякий час він розшукав мене в Торонто (Канада). Ми розмовляли по телефону через перекладача. Я розповів йому про духовні рухи в Україні. Він з захопленням підтримав ідею Духовних Республік. Повернувшись до Штатів, я зв’язався знову з Ричардом і запитав його прямо: чи вірить він у можливість трансформації людини? Чи знає шляхи до нових рівнів буття, свідомості, чуттєзнання? Він обіцяв прислати відповіді на всі питання, які я запропонував…