Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 77

Олесь Бердник

Хтось скаже: знову експерименти, знову небезпека падіння!

Навпаки! Ми вимагаємо припинити будь-які соціальні експерименти, а повернутися до найприроднішої ситуації: кожен — господар власної ідеї, власного творчого поля (ниви, верстата, лабораторії чи рукопису), власного плоду праці. Допомогти обмінятися творчими здобутками, творячи разом з тим соціальну симфонію долі, — ось призначення Держави. І не більше! Якщо вона зазіхає на незалежність особи, тоді ми маємо право сказати про антиеволюційність структури й прагнути до її усунення.

Уявіть собі — які колосальні скорочення адміністративних лабіринтів! Яке визволення творчих сил від безплідного вовтузіння!

Знаю, що тиранія розплодила мільйони паразитичних кланів, поєднань, груп. Юнацтво відучилося працювати, втратило смак до напруженого пошуку, буквально — розпряглося! Старше покоління стало цинічним і злим, вимогливим, але позбавленим самокритичності. У таких умовах повернутися до природного способу життя — майже немислима справа.

Проте чи є у нас інша стежка?

Ми нині говоримо про загрозу масового безробіття. Чому взагалі має виникати ця проблема? Хіба може бути безробітним лелека, бджола, лось, кріт чи будь-яка мурашка? Невже людина настільки відійшла від законів природи, що їй треба збоку нав’язувати якусь програму дії та поведінки? Не держава повинна готувати працю для особи, а особа має органічно й гармонійно вплестися в єдине життя Народного Організму.

Відчути смак Свободи! Перестати бути рабом! А то ми багато базікаємо про незалежність Держави, а забуваємо про передумову такої незалежності — про суверенну Особу.

Самостійні душі складуть підмурок самостійної Держави.

Мільйони рабських душ ні за яких умов не матимуть незалежної Держави, сидячи на копиці декларацій про суверенітет!

Я вже казав на початку цих роздумів про раптовість, несподіваність ситуації, за якої ми отримали волю. Чи не є таке історичне сплетіння своєрідним Божим іспитом Свободи?

Ось вам Свобода. Покажіте, як ви нею зумієте розпорядитися! Якщо кинете дорогоцінний дарунок Бога в сміття історичного хаосу, якщо клюнете на гачки міжнародних лихварів, якщо зганьбите жертовну стежку мільйонів славних попередників реалізацією буржуазних забаганок і забудете мрії Великих Предтеч, — тоді Ієрархія Христа відступиться від вироджених нащадків Козацького Роду, бо давно сказано, що дерево, яке не дає плоду, кидають у вогонь. І хай ніхто не докоряє Богові, що Нація не була попереджена!

Коротко сформулюємо підсумок того, що необхідно здійснити негайно, аби потужно запрацювало Серце Нації, запалахкотів новими вогнями Розум Народу, відмолодилося, налилося новими творчими соками Тіло Матері-України.

Селянські господарства — індивідуальні і колективні — навіки отримують у володіння землю, стають її єдиними господарями, звільняються від оподаткування, щоб зміцнитися економічно й соціально.