Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 76

Олесь Бердник

Як же діяти, щоб не повторювати втомлюючих кіл історії?

Нічого особливого не треба вигадувати. Жодних експериментів — навіть найбарвистіших. Але й не вірити запевненням світових лихварів, що їхні моделі суспільства — природні, що вони ідеальні й не слід «вигадувати велосипеда», а просто взяти те, що існує в розвинутих країнах і запровадити в себе.

Це — блеф. Ми ніколи не матимемо їхніх стартових умов, а, окрім того, у них — своя доля, як казав Кобзар, а у нас — своя.

Чому рослина в льоху кільчиться, нидіє, стає блідою й немічною? Тому що позбавлена сонця, воли, вітру, чистого повітря. Посади рослину на волі — і вона забуяє пишним віттям, чарівними плодами. Так і Народ: дай йому волю, не заважай, відкрий шлях до спілкування з Богом і Природою — і він сотворить чудо Воскресіння.

Отже, найперше, що повинен би робити лідер Нації й уряд: повністю розкувати всі творчі сили етносів, які проживають на нашій землі. Не вигадувати ті чи інші закони, бо паперові постанови ніколи не дадуть еволюційного плоду, а узаконити природні традиції, звичаї та наміри, які ґрунтуються на людяній, гармонійній самореалізації тих чи інших творців чи трударів.

Поговоримо гранично просто, щоб усім стало ясно, про то мовиться.

Майже смертельної рани завдано життєвій основі Нації — селу, народному господарству, природному способу співжиття. Нині йдеться не про Відродження Народу, а про його животіння. Чи може така химерична основа стати фундаментом для розбудови сильної Держави, а тим більше — для здійснення нею глобальних і космічних програм?

Запитання риторичне. Відповідь теж буде така, якщо не знайти шляхів до зцілення Єдиного Національного Організму.

Спробуємо промоделювати оптимальні варіанти такого зцілення.

Ось перед нами сільський господар — індивідуальний, колективний, акціонерний. Що потрібно для його оздоровлення й вільного вияву?

Повне володіння землею, засобами праці, плодами господарювання. Чим можуть держава, суспільство допомогти хліборобові, фермерові?

Створенням розгалуженої мережі постачання сільськогосподарської техніки, сортового насіння, гуртового збуту дарунків землі. Те ж саме з ремісниками, фірмами, заводами, творчими спілками, науковими акціонерними об’єднаннями. Держава має віднайти сенс їхнього космічного синтезу, при якому твориться Доля Нації, виявляється напрямок її історичного шляху.

Той, хто обробляє землю, має бути її вічним господарем. Ніхто не має права не лише узурпувати плоди праці хлібороба, а й здирати з нього будь-які податки. Те саме стосується робітників, творчих працівників, учених тощо. Абсолютно все, що творить той чи інший індивід, належить лише йому. Це — принципово новий підхід до формування небувалої Держави, що усуне з практики міжнародного життя паразитичні підвалини.