Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 75

Олесь Бердник

Пророки давнини передбачили добу, в якій складеться вирішальна астрологічна ситуація для народження небувалої мислячої істоти — правдивого Сина Божого. Усі темні сили повстануть на Боже Рішення, бо поява на полі історичної реальності людей вільних, розкутих, здатних до самостійних дій, загрожує самому існуванню паразитичних структур, кланів, течій, партій чи ідеологій. Тому й сказано, що пустить «Дракон» зі своєї пащі цілу ріку містифікацій, щоб полонити не лише Сина Жони, а й тих, котрі підуть за Ним.

Ми живемо в цю апокаліптичну годину. Український Народ, явно не усвідомлюючи свого покликання, підняв над світом Золотого Тризуба — знак Божого Новотворення. Проте інтуїтивне дійство має стати свідомим прийняттям місії, а відтак — долі.

Українська Духовна Республіка недарма взяла на свою хоругву зображення Божої Матері з Предвічним Дитям і дванадцятьма зірками вгорі. Бо саме Її Син стає віднині Водієм України. Підемо з Ним — усі проблеми вирішаться: наука отримає дивовижні відкриття, мистецтво розквітне, освіта розіб’є кайдани забобонів та пророчих методологій, усі етноси, близькі й далекі, відчують по-справжньому смак братерства й дружби…

Тільки річ мовиться не про формальне право кожної людини сповідувати той чи інший релігійний культ, про можливість вірити чи не вірити. Я кажу про свідомий зв’язок з Небесною Ієрархією, а отже, про реальну самореалізацію, неможливу без Контакту з Вищими Батьками.

Про що ж мовиться? Невже про якусь особливу етику, про нові моральні кодекси, про розрив з попередніми традиціями чи культурологічними концепціями?

Навпаки. Така спрямованість думки є третьою небезпекою в побудові незалежної держави. Бо життя саме творить себе. Воно пручається з обіймів будь-яких ідеологічних чи релігійних апологетів. Саме на цьому наполягав Христос, стверджуючи Богосинівство Людини («Царство Небесне всередині вас»). Наше завдання — прислухатися до голосу Бога в собі, щоб діяти відповідно до того духовного імперативу. І якщо це станеться, якщо почнуть діяти правічні Богогенетичні Основи в нашому єстві та суспільному житті, тоді почне насправді реально формуватися незалежна Держава Божих Синів, тоді лише можна буде стверджувати, що Самостійна Україна народжується…

І не слід вигадувати якихось особливих форм співжиття чи діяння, бо кожен вчинок, кожна мисль, всяке творення й праця, прагнення й здійснення будуть наповнені радісною повнотою Божої Тотожності, відчуттям природності (або, як казав Сковорода, «сродності») буттєвих імпульсів. І тоді почне проявлятися на космоісторичному тлі малюнок Нового Неба й Нової Землі.

Знаю, що читачеві хочеться бачити зримо й просто, які основні форми повсякденності мають утвердитися на перших кроках розбудови незалежної Держави. Адже багато залежатиме від нашої пильності, від уміння розпізнавати динаміку світлих, творящих і темних, руйнівних сил. Бо ці останні не церемоняться зі своїми сучасниками, беручи на озброєння будь-яку демагогію, будь-які гасла. Наше століття — свідок найжахливіших спекуляцій саме на прекраснодушних ідеях та гуманістичних закликах. Ось і тепер ми з прокляттям відкидаємо ідеї «щасливого комуністичного майбуття» і з такою ж легковажністю піднімаємо вгору стяги «ринкової економіки», «демократії», «плюралізму», навіть не замислюючись, що приховано за кожною з цих фраз і хто стає апологетом того чи іншого заклику.