Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 79

Олесь Бердник

Тому наші національні проблеми — є лише відлуння (і частка) проблем космічних. Шукаючи можливостей гармонізації власних стосунків, форму чи споруду братерської світлиці любові, ми прилучаємося до Воїнства Божого, яке у вічно творчому змаганні шукає можливостей здійснення Великого Завіту Христа — подолати смерть, утвердити Добу Безсмертя.

Коли нас запитають спадкоємці: як діяти, як мислити, жити, щоб не впасти в безодню абсурду й зла? — відповідаймо:

— Учімось у Творця, який з хаосу сотворив прекрасну Планету і подарував людям. Ми загидили її, знівечили, але починаємо розуміти свій страшний гріх. Пора збагнути, що доведеться складати іспит перед Господарем Творення. Спробуймо ж з уламків та сміття сотворити Симфонію Радості. Тоді Небо простить нам наші мимовільні та свідомі гріхи.

Ось для чого, на мою думку, варто змагатися при розбудові Держави, бо всі інші шляхи — шляхи до повної катастрофи. Лукавцям і ненависникам Вітець Небесний не відкриє Брами Нового Світу.

Це — доля України!

1996 р.

Часопис «Розбудова держави»

№ 6/1996

«Вічна Любов — щохвилинна реальність Буття…»

У роки застою долею цього чоловіка лякали студентів. Він завжди писав не те й не так, як того вимагала офіційна ідеологія. За що зазнав репресій і за Сталіна, і за Брежнєва. Його книги забороняли, вилучали з бібліотек. І водночас про цю людину ходили легенди.

Олесь Бердник, автор популярних фантастичних романів, відповідає на питання анкети газети «Комсомольское знамя».

1. Як би Ви самі себе представили нашим читачам?

— Вітаю вас, мої юні сучасники! Вітаю вас, що біжите по хвилях тривожного моря сучасності! Вітаю вас, люблячих, творящих, шукаючих, вас, що повстаєте проти неправди і насилля і прагнете до таємниці Буття! Хто я? Один з-поміж вас. Хлопчисько, який грається бризками Зоряного Моря. Не дивіться на сиве волосся й старіюче обличчя. Гляньте очима серця — я такий, як і ви…

2. Про що найбільше мріяли в дитинстві?

— Про політ до зірок. Але такий політ мені уявлявся інакшим, аніж просто в космічному кораблі. Я вірив, що до далеких світів можна летіти безпосередньо силою бажання, думки, духовного прагнення. Я й тепер вірю… ні, знаю! — що саме так прилітають до нас дивовижні гості з сусідніх Світів…

3. У яких людських слабкостях не можете собі відмовити?

— У милуванні красою Жінки. Втім, як на мене, це не слабкість, а віковічне прагнення відтворити образ небесної коханої з веселкових іскор розтерзаної Першожінки, що ув’язнена глибинами земного лабіринту.

4. Чия думка для Вас найцінніша?

— Думка тієї, котра завжди поряд, — зримо і незримо.

5. На що не шкода потратити мільйон?

— Не тільки мільйон, а й сотні мільйонів, мільярдів не шкода потратити на руйнування стін невігластва, що, на жаль, все ще оточують світ…

6. Інтелігентність. Що це у Вашому розумінні?

— Що таке інтелігентність? Це поняття нині спотворене. Розум, начитаність, вихованість, навіть моральність — лише обриси інтелігентності. Головне — в глибині: розуміння свого призначення, незгасне прагнення до виконання життєвої місії. Ви спитаєте: хто вкаже нам нашу місію? Серце і зріла мудрість. Саме інтелект виховує сам себе, трансформуючись у мудрість.