Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 58

Олесь Бердник

Унія теж заклично танцювала десь на периферії народної свідомості, не заторкуючи серця Етносу. Окремі зреченці та зрадники не міняли еволюційної ситуації: козацький феномен владно здіймав свої крила понад монархічною стихією, загрожуючи стабільності королівств та царств.

Лихо прийшло з того самого боку, що й раніше. Поєднавши Козацьку Республіку з жорстокою безпринципною монархією, Богдан Хмельницький прирік еволюційне вогнище Свободи на неминуче згасання. Молодий Дуб, що так радісно й потужно виріс на Праслов’янському Корені, був брутально зрубаний влітку 1775 року.

8

Ми часто тепер сперечаємося: а що, якби так було, а що — якби ось так? Це — наївні речі! Ми цілком не враховуємо динаміки правдивої ситуації планетарного буття, ми діємо наосліп у той час, коли могутні втаємничені сили з тисячолітньою практикою містифікацій та визиску планують тактику й стратегію на віки, користуючись ідеально розробленими системами політичного та релігійного психонавіювання.

Уважний погляд на епоху Петра Першого та Катерини Другої відкриє нам досить прозорі закономірності соціальних змов та політичних маніпуляцій. У відвертій стратегії люциферіанських сил Європи інститутові козацтва з його прагненням до індивідуальної та народної свободи місця не було. Дехто нині вважає, що козацтво було предтечею Французької та інших революцій. Це — явища з діаметрально протилежними знаками. Європейські потрясіння породжені демонічними джерелами, а Запорізьке Гніздо Волі плекало Духовних Птахів.

Лицарська Республіка кликала до дії такі потуги суверенності й духовної самодостатності, що загрожували всьому світовому клану паразитів та лихварів.

Тому знищення Січі було акцією космічних масштабів, а не примхою Катерини чи Потьомкіна.

І сучасники не повинні дивуватися, що в недавню тяжку годину сталінської тиранії та його бездуховних послідовників всякі спроби воскресити образи святих лицарів у літературі чи кіно нещадно переслідувалися. У вирішальну добу української історії з сонячною неминучістю постає питання про формування Нової Духовної Січі. Це — Небесне Веління нашої Долі, яке стверджує Заповіт Української Духовної Республіки.

Що означає створення Духовної Січі? Яке значення матиме в цьому віковому Дійстві сучасна Хортиця? Чи не стала прадавня Земля Лицарства лише своєрідним символом, історичним анахронізмом, з яким не варто серйозно рахуватися?

Хортицька Хартія стверджує цілковиту актуальність відродження Козацького Краю, його непересічне значення у вирішенні питання: бути нам чи не бути?

Серпень 1990 р.

Великдень

Програма Національного відродження

Передмова

Гряде духовна революція Світу. Цей процес настає з такою ж необхідністю, як схід Сонця. Історична ніч ворожнечі, війн, протистояння, тиранії, експлуатації, обману, насилля, братовбивства, зради та безлічі інших проявів демонічної цивілізації минає. На еволюційному обрії сяє Зоря Світанку.

Ми твердо переконані, що наша епоха відкриває браму Нового Світу — Світу людськості та духовного відродження. Поява й утвердження на історичному полі небувалої еволюційної реальності Української Духовної Республіки (Святої України) — є знаменням Космічного Циклу Буття, в якому Народи Землі створять Братерство Духовних Націй і Племен, щоб ступити на поріг Зоряного Світу Єдиною Сім’єю.