Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 59

Олесь Бердник

Радне Віче УДР висловлює тверду певність у терміновій потребі гуртування всіх творчих сил Матері-Нації для здійснення Програми Відродження Рідного Краю. Немає необхідності широко аргументувати назрілу пору для всеукраїнської толоки: духовна біда і екологічна біда не лише стоять біля нашого порогу, а й терзають кожен клаптик Сфери Життя, кожну сім’ю. Тому члени Радного Віче УДР, свідомі відповідальності за долю України, а відтак — всього Світу, — готові взяти на себе максимальний тягар планування і здійснення Програми Національного Відродження.

Програмі дається символічна назва — «ВЕЛИКДЕНЬ». Цей символ близький і рідний усім поколінням, а тому ми закликаємо українців Сходу й Заходу, Півночі й Півдня, в Україні і поза Вітчизною сущих, — приєднатися до нас у святій справі побудови Нової Материнської Світлиці. Громадян інших братерських Народів Землі Українська Духовна Республіка теж щиро вітатиме на спільному полі Творчого Божого Ренесансу, пам’ятаючи, що всі ми здійснюємо великий Заповіт Христа, Будди, Великих Учителів Людства про побудову всесвітнього Храму Любові.

Коротко викладаємо пунктир творчих задумів Української Духовної Республіки.

1. МАЙБУТНІ ПОКОЛІННЯ

Усвідомлюючи страхітливі удари, що були завдані тоталітарною структурою та її ідеологічними апологетами кільком поколінням українців, УДР особливу увагу звертає на виховання, плекання та захист дітей — основи основ грядущої України, громадян XXI віку. Така орієнтація диктує потребу нової національної школи і прогресивної системи загальної та спеціальної освіти. УДР проектує будівництво гуманітарно-духовинх шкіл світового рівня, курсів для підготовки вихователів дитсадків, гімназій, науково-дослідницьких лабораторій, що становитимуть основу Вільної Академії Григорія Сковороди. Всі навчально-освітні проекти та плани УДР узгоджуватиме з Міністерством освіти, зі Спілкою учителів України та ентузіастами шкільницької справи.

2. МАТЕРИНСТВО

УДР беззастережно визнає особливе значення Жінки й Матері в Еволюції Людини, тому й бере на свій прапор зображення Божої Матері з Предвічним Дитям.

УДР захищатиме повноправність Жінки, розуміючи втаємничену місію Матері, її жертовність і надзвичайний тягар, пов’язаний з продовженням роду людського.

Програма «ВЕЛИКДЕНЬ» піклуватиметься про побудову та лагодження пологових будинків, дитячих лікарень, профілакторіїв, санаторних зон.

Складаючи Всеукраїнську карту духовної біди, УДР намагатиметься відзначити всі аспекти жіночого та материнського лиха, неблагополуччя, шукаючи достойного виходу для любих матерів, котрі тисячоліттями стоять на сторожі Буття Нації, не вимагаючи від синів на заміну нічого.

3. СФЕРА ЖИТТЯ (БІОСФЕРА)

Розуміючи Біосферу як праоснову Буття Людини, УДР рішуче повстає за перегляд прагматичного ставлення до Природи. У вихованні нових поколінь, у стосунках між народами, у реалізації наукових чи технологічних проектів має враховуватися розуміння того гносеологічного факту, що Земля є Живою Істотою, наділена розумом і чутливістю, є Спільною Матір’ю для всіх біологічних форм, істот та проявів буттєвості.