Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 57

Олесь Бердник

Що ж відбулося далі? Чи допомогла Русі чужинецька віра, піднесена всупереч Заповіту Христа на рівень державного мислення, в справі консолідації, об’єднання, збратаності?

Навпаки! Під малинові церковні дзвони загриміли, заклекотіли братовбивчі війни, чвари, розмежування. Христолюбні князі почали шматувати материнське тіло Русі на частки.

(Чи не повторюється історія в наші часи, дорогі сучасники? Чи не спостерігаємо ми лютого протистояння різних конфесій, що сповідують віру в Єдиного Учителя?)

Наслідки зради позначилися блискавично. Коли зі Сходу насунула чорна хмара монгольської загрози, могутній Край Святослава упав перед потугою кочових орд; прибульці, дисципліновані «небесною» місією Темучина, консолідовані ідеєю обраності та унікальності свого покликання, ввійшли, мов ніж у масло, в струхлий соціум Слов’янщини, що вже був заражений концепціями гріхопадіння та ницості людини. До речі, напасники чудово оцінили руїнницьку суть візантійства, захищаючи й плекаючи далі ієрархію ортодоксальної віри.

Над цим прецедентом слід би замислитися глибше!

7

Ми не станемо переказувати всі подальші історичні події. Хочеться лише звернути увагу на те, що будь-яке сполучення етнічного древа з чужими соками та паростями неминуче веде до втрати свого призначення, до зубожілості й деградації.

Досить згадати події, пов’язані з інститутом козацтва.

Першорусь розпалася. Це була неминуча розплата за страшне зречення від рідного кореня.

На попелищі почали виникати розмаїті князівства та царства з найхаотичнішою орієнтацією. Поміж цими судорожними рухами численних етносів до самоствердження пробилася на поле історичної дії могутня парость козацтва. Цей феномен досліджувався поверхово, а ті історичні аналізи, що пропонувалися читачам донині, вельми далекі від глибинного розуміння явища.

Суть у тім, що козацький рух і створення Лицарської Республіки вільних душ були воскресінням рідного Кореня Слов’янського Етносу, ріст якого майже зупинила акція Володимира. Буйно, крилато впродовж кількасот років рвалося, прагнуло в небо звільнене від монархічних, конфесійних та феодальних впливів Древо Свободи.

Які казкові плоди воно породило! Які думи, казки, легенди, перекази! Скільки мужніх, вірних, героїчних душ народило тоді щедре материнське лоно України! Які унікальні потоки мелосу зазвучали над землями нашого благословенного краю, запліднюючи чарами духовності та людяності довколишні простори і душі сусідів-народів!

Ясна річ, що таке феноменальне явище не могло залишитися непоміченим, бо воно докорінно міняло стратегію духовності не лише в Європі, а й на всій Планеті. Апологети Князя Світу чатували і своєчасно вжили заходів для нового корчування Дуба.

Груба військова сила Султанської Порти і Кримського Ханства неспроможна була задушити твердиню Волі. В кривавому протистоянні ще потужніше гартувався Дух Нації, здійснюючи небувалі прориви у сфери освіти, мистецтва, несподіваних винаходів, унікальних взірців народовладдя.